Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Το εμβόλιο για την γρίπη των χοίρων συνδέεται με διαταραχή ύπνου: Φόβοι για εκατομμύρια παιδιά που έλαβαν το τρύπημα μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος ναρκοληψίας


Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έλαβαν τρύπημα κατά της γρίπης των χοίρων που τα θέτει σε αυξημένο κίνδυνο διαταραχής του ύπνου ναρκοληψία, σύμφωνα με επιστήμονες.


Η νέα έρευνα δείχνει ότι το εμβόλιο Pandemrix φέρνει 14-πλάσιο επιπλέον κίνδυνο πρόκλησης ναρκοληψίας, κατά την οποία οι πάσχοντες μπορεί να αποκοιμηθούν ξαφνικά και απροσδόκητα.

Σε κάθε 55.000 δόσεις που παραδόθηκαν, εκτιμάται ότι ένα παιδί ανέπτυξε την κατάσταση.



Το Pandemrix ήταν το κύριο εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε στο Ηνωμένο
Βασίλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας της γρίπης των χοίρων πριν από τρία χρόνια.



Δόθηκε σε έξι εκατομμύρια ανθρώπους σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ατόμων με παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το άσθμα.

Στο ύψος της πανδημίας, μεταξύ Οκτωβρίου 2009 και Μαρτίου 2010, περισσότερα από 850.000 παιδιά απο την Ελλάδα ηλικίας έξι μηνών έως 16 ετών έλαβαν τοεμβόλιο.



Το τρύπημα δόθηκε επίσης σε 170.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, όταν οι παραδόσεις του εμβολίου της εποχικής γρίπης ήταν στο σύντομο ανεφοδιασμό μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Φεβρουαρίου 2011.



Η πιο πρόσφατη έρευνα διερεύνησε την συγκεκριμένη σύνδεση με ναρκοληψία σε παιδιά στην Αγγλία μετά από αναφορές για αύξηση σε περιπτώσεις στη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Αυτό δείχνει ότι τα παιδιά που είχαν εμβολιασθεί είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη διαταραχή, αν και οι εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι το Pandemrix δεν έχει χρησιμοποιηθεί για σχεδόν δύο χρόνια, και η περίοδος υψηλότερου κινδύνου ήταν μέσα σε μερικούς μήνες αφότου είχαν λάβει το τρύπημα.



Η έρευνα εξέτασε 75 παιδιά ηλικίας μεταξύ τεσσάρων που εντοπίστηκαν με ναρκοληψία από τον Ιανουάριο του 2008 σε κέντρα ύπνου σε ολόκληρη την Αγγλία.

Ερευνητές από την Υπηρεσία Προστασίας Υγείας και τα νοσοκομεία Papworth και Addenbrooke στο Cambridge, βρήκαν ότι 11 παιδιά είχαν λάβει το εμβόλιο προτού να αρχίσουν τα συμπτώματά τους.

Εκτιμούν ότι το εμβόλιο φέρει 14-φορές αυξημένο κίνδυνο ναρκοληψίας, μετά από προσαρμογή για ιατρικές παθήσεις, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.



Περίπου 20.000 Βρετανοί πάσχουν από ναρκοληψία, η οποία προκαλεί «κρίσεις ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και χρόνια κόπωση.



Δεν υπάρχει θεραπεία, αν και τα συμπτώματα μπορεί να ελέγχονται με φάρμακα
Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Liz Miller, επιδημιολόγος σύμβουλος, δήλωσε ότι ο επιπλέον κίνδυνος που αποκάλυψε στη μελέτη ήταν σύμφωνη με ευρήματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

dependent-world

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου