Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η Κένυα απαγορεύει όλα τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

Η κυβέρνηση της Κένυας απαγόρευσε τις εισαγωγές των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ανησυχώντας για την υγεία.

H υπουργός Υγείας Beth Mugo ανακοίνωσε την απαγόρευση σχετικά με τα τρόφιμα που περιέχουν γενετικώς τροποποιημένα συστατικά, με άμεση ισχύ, εν αναμονή δοκιμών σχετικά με τις επιπτώσεις των τροφίμων στην υγεία.
Η κα Mugo είπε αξιωματούχοι υγείας θα
εξασφαλίσουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα να αποσυρθούν από την πώληση, όσο οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη. Είπε, «το υπουργείο μου επιθυμεί να διευκρινίσει πως η απόφαση βασίστηκε σε πραγματικές ανησυχίες ότι δεν είχε γίνει επαρκής έρευνα σχετικά με τους ΓΤΟ και επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την ασφάλεια των τροφίμων αυτών.”
Η υπουργός Υγείας πρόσθεσε, “Όταν υπάρχει ο φόβος και η αβεβαιότητα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, η προφύλαξη για την προστασία της υγείας των ανθρώπων είναι απαραίτητη.”

Μια γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο συνέδεε την κατανάλωση του ΓΤ αραβόσιτου με την ανάπτυξη του καρκίνου σε αρουραίους. Ωστόσο, από την κυκλοφορία της μελέτης, η αξιοπιστία του έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Αν και πολλοί επιστήμονες έχουν επικρίνει τη μελέτη, που κυκλοφόρησε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Caen, ο επικεφαλής του Soil Association της πολιτικής Peter Melchett είπε ότι η ομάδα χρησιμοποίησε τις ίδιες  μεθόδους  που απαιτούνται για την διαδικασία αδειοδότησης τους.

Αφού δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η μελέτη είναι σήμερα απαράδεκτη ως σαφής απόδειξη των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, η επιτροπή ελέγχου της ΕΕ, η EFSA, ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει μια πλήρη αξιολόγηση της μελέτης πριν από το τέλος του έτους.

Οι ερευνητικοί οργανισμοί στην ΕΕ έχουν ζητήσει μεγαλύτερη διαφάνεια για τον έλεγχο των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, προκειμένου να καθοριστεί μια για πάντα αν υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία που να προκύψουν από τη χρήση αυτών των καλλιεργειών.

Ας ελπίσουμε να μην αλλάξουν τα πράγματα για τις αποφάσεις στην Κένυα και να γίνουν παράδειγμα και για τις άλλες αφρικανικές χώρες, και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου