Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Βόρεια Ελλάδα: Ξεσηκωμός για τους σπόρους

Πρωτοστατούν οι οικολογικές οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας στις κινητοποιήσεις υπέρ της προστασίας της αγροτικής βιοποικιλότητας





Του Δημήτρη Κούρου 
 
Στο… πόδι είναι οι φορείς και οι οργανώσεις προστασίας και διάσωσης της αγροτικής βιοποικιλότητας, μεταξύ των οποίων και πολλές οργανώσεις από τη Βόρεια Ελλάδα (Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Πελίτι κτλ.). Αιτία είναι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που περιορίζει την εμπορική κυκλοφορία των σπόρων (παλιών και νέων), οι οποίοι παράγονται από αγρότες.
 
Οι φορείς που παλεύουν επί χρόνια για τη βελτίωση και διάδοση βιολογικών σπόρων, αλλά και για τη διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών αγροτικών προϊόντων, βρήκαν μάλιστα συμπαραστάτες σε όλη την Ευρώπη.
 
Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας συγκεντρώθηκαν υπογραφές διαμαρτυρίας ενάντια στους περιορισμούς της νομοθεσίας κι όπως τονίζουν οι οικολογικές οργανώσεις, «ο βασικός περιορισμός προέρχεται από μια απαιτητική διαδικασία εγγραφής του σπόρου σε επίσημο κατάλογο ως προϋπόθεση εμπορικής κυκλοφορίας. Η εγγραφή αυτή που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ είναι προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά των σπόρων της βιομηχανίας και παραμελεί εκείνα των παραδοσιακών σπόρων που είναι εντελώς διαφορετικά. Η νομοθεσία αυτή βρίσκεται σήμερα υπό αναθεώρηση. Τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου, η Κομισιόν αποφάσισε να υποβάλει ένα νέο νομοσχέδιο για ψηφοφορία στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωκοινοβούλιο. Το νέο νομοσχέδιο μεταφέρει το ίδιο πνεύμα με την ισχύουσα νομοθεσία».
 
Μετά τις κινητοποιήσεις στο σχέδιο έγιναν κάποιες βελτιώσεις, που κρίθηκαν από τους φορείς και τις οργανώσεις «θετικές, αλλά ανεπαρκείς».
 
Για μικρές επιχειρήσεις σποροπαραγωγής (με λιγότερους από δέκα εργαζόμενους) θα επιτρέπεται να μην εγγράφουν στον επίσημο κατάλογο τους σπόρους που διακινούν (ονομάσθηκε «εξειδικευμένη αγορά»). Θετικό, λένε οι οικολόγοι, αλλά τα προαπαιτούμενα για την εμπορία παραπέμφθηκαν στο… μέλλον. «Η κατάσταση παραμένει θολή και η οποιαδήποτε μικρή βελτίωση μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί εάν για παράδειγμα τα προαπαιτούμενα θα είναι ανέφικτα για τους μικρούς αγρότες όπως σήμερα είναι πρακτικά ανέφικτη η εγγραφή στον κατάλογο. Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται δυνατότητα αλλαγών από την Κομισιόν χωρίς ψηφοφορία στα υπόλοιπα όργανα της ΕΕ», τονίζουν.
 
Η Κομισιόν υπολογίζει ότι ο νέος νόμος θα ισχύσει από το 2016. Μάλιστα, τόσο η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, όσο και όλα τα μέλη του συγκεκριμένου δικτύου καλούν τους πολίτες σε διεκδίκηση περαιτέρω βελτιώσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ο φυσικός πόρος της αγροτικής βιοποικιλότητας εκφράζεται κυρίως μέσα από το μεγάλο αριθμό των γονιδίων που έχουν οι παραδοσιακοί μας σπόροι, με τον πλούτο των οποίων η Ελλάδα είναι ευλογημένη» σημειώνουν.


visaltisnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου