Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Να και η πρώτη 'κλιματική εφαρμογή' για την Ελλάδα - καλώς την δεχτήκαμε

"Το σύστημα πληροφοριών «Γεώκλιμα» είναι μια διαδραστική εφαρμογή που λειτουργεί για πρώτη φορά στη χώρα μας με πρωτοποριακές δυνατότητες ακόμη για τα διεθνή πρότυπα. Το «Γεώκλιμα», το οποίο είναι δωρεάν προσβάσιμο μέσω Διαδικτύου, σκιαγραφεί το κλιματικό προφίλ της Ελλάδας παρέχοντας μια αναλυτική βάση δεδομένων ανά περιοχή. 

Παράλληλα αναλύει τη μελλοντική μεταβολή του κλίματος στον χώρο και τον χρόνο της ελληνικής επικράτειας, αξιοποιώντας κλιματικά μοντέλα, μετρήσεις επίγειων σταθμών, δορυφορικές παρατηρήσεις και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα. Οι προσομοιώσεις για το μελλοντικό κλίμα της Ελλάδας γίνονται ανά 10 χιλιόμετρα εδάφους, με μεγάλη, δηλαδή, χωρική ανάλυση.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο ολοκληρωμένο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών, που υπόσχεται να συμβάλει μακροπρόθεσμα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Κι αυτό καθώς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη στρατηγικής σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, μαθητές και

εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, αγρότες, κλάδοι του ιδιωτικού τομέα, οι δραστηριότητες των οποίων εξαρτώνται από τις κλιματικές συνθήκες και τις μελλοντικές μεταβολές τους, όπως μεγάλες τεχνικές εταιρείες, επιχειρήσεις που ασχολούνται με εγκατάσταση αιολικών πάρκων, μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και ερευνητικοί οργανισμοί μπορούν να βρουν στο «Γεώκλιμα» ένα χρηστικό εργαλείο."
 
Και αυτά διαβάσαμε σε δημοσίευση της εφημερίδας Έθνος, μαζί με διάφορα δραματικά στοιχεία για το 'ζοφερό'  μέλλον του ελληνικού κλίματος.  Ήδη οι προβλέψεις του 'Γεωκλίματος' μιλούν για καλοκαιρινή άνοδο θερμοκρασίας -που μέχρι το τέλος του αιώνα θα φτάσει και τους +6, μειώσεις βροχοπτώσεων για τα επόμενα 30 χρόνια της τάξεως του 15%.


"Το ερευνητικό έργο υλοποιήθηκε μέσω της Δράσης «Συνεργασία» από φορείς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου -συγκεκριμένα του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, του Τμήματος Γεωλογίας και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής-, του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και των δύο εταιρειών SingularLogic και ΔΡΑΞΙΣ Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους."

Όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος στην enet.gr, το Γεώκλιμα είναι ένα σύστημα που έχει τη δυνατότητα διαχείρισης και παράλληλης επεξεργασίας διαφόρων περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών δεικτών, άμεσα σχετιζόμενων με τις κλιματικές μεταβολές. Η χρήση του συστήματος που αναπτύχθηκε είναι ελεύθερη στο ευρύ κοινό.


Η AllNewz θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τους κατασκευαστές της εφαρμογής γιατί έχουμε πολλές απορίες να λύσουμε σχετικά με την 'πρωτοπόρα' αυτή μέτρηση, η οποία ακόμα δεν έχει δοθεί στο ευρύ κοινό. 


Ήταν κάτι, όπως λένε, που... 'έλειπε' από την χώρα μας. Μήπως τώρα που θα την αποκτήσουμε, αποκτήσουμε και κάτι ακόμα; Μήπως κάποιοι ενδιαφέρονται να μπούμε και στο... 'χρηματιστήριο καιρού;' Θα επανέλθουμε με νεότερες πληροφορίες. 


allnewz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου