Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Ντοκιμαντέρ "Σπόροι της Ελευθερίας"

 
Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να δείτε το βίντεο με τους υπότιτλους που προτιμάτε- για ελληνικά επιλέξετε Greek
 
Περισσότερα για το ντοκιμαντέρ
 
Το ντοκιμαντέρ "Σπόροι της Ελευθερίας" καταγράφει την ιστορία των σπόρων από τη θέση τους στην καρδιά των παραδοσιακών, πλούσιων σε πολυμορφία γεωργικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο, έως την μετατροπή τους σε ένα ισχυρό εμπόρευμα, το οποίο χρησιμοποιείται για να μονοπωλήσει το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.
 
Η ταινία αναδεικνύει το βαθμό στον οποίο η αγρο-βιομηχανία, και ιδίως οι γενετικά τροποποιημένοι (ΓΤ) σπόροι έχουν επηρεάσει την τεράστια αγρο-βιοποικιλότητα η οποία εξελίχθηκε από τους αγρότες και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, από την αρχή της γεωργίας.
 
Το ντοκιμαντέρ "Σπόροι της Ελευθερίας" επιδιώκει να αμφισβητήσει το δόγμα (που προωθείται από το λόμπι υπέρ των ΓΤΟ) ότι η μεγάλης κλίμακας, βιομηχανική γεωργία είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να θρέψουμε τον κόσμο.
 
Καταγράφοντας την ιστορία των σπόρων γίνεται φανερό πώς τα σχέδια των εταιριών έχουν οδηγήσει στην εξαγορά των σπόρων, προκειμένου να κάνουν τεράστια κέρδη και να πάρουν τον έλεγχο του παγκόσμιου επισιτιστικού συστήματος.
 
Μέσα από συνεντεύξεις με κορυφαίους διεθνείς ειδικούς, που περιλαμβάνουν τους Δρ Vandana Shiva και Henk Hobbelink,πολιτικές προσωπικότητες της Βρετανίας όπως οι βουλευτές Zac Goldsmith καιCaroline Lucas, και μέσα από τις φωνές ενός αριθμού αφρικανών αγροτών, η ταινία αναδεικνύει το πώς η απώλεια των ντόπιων σπόρων πηγαίνει χέρι-χέρι με την απώλεια της βιοποικιλότητας και των σχετικών γνώσεων, την απώλεια των πολιτιστικών παραδόσεων και πρακτικών, την απώλεια των μέσων διαβίωσης και την απώλεια της διατροφικής
κυριαρχίας.

Η πίεση από τα συμφέροντα της αγρο-βιομηχανίας μεγαλώνει και απειλεί να τερματίσει την ποικιλότητα των προσαρμοσμένων στο τοπικό επίπεδο και ανθεκτικών, θρεπτικών σπόρων που αναπαράγονται από τους μικρής κλίμακας αγρότες για χιλιετίες.
 

Σχεδόν το μισό της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων
προέρχεται από μικρής κλίμακας αγρότες

Το ντοκιμαντέρ "Σπόροι της Ελευθερίας" επιδιώκει να δώσει φωνή στον παγκόσμιο Νότο, καθώς και στους γεωργούς και στις κοινότητες που είναι τώρα οι πιο ευάλωτοι στο εταιρικό (και συχνά κυβερνητικό) σχέδιο της έγκρισης των γενετικά τροποποιημένων σπόρων.

 Η Αφρική είναι πλέον ένας πρωταρχικός στόχος για τη βιομηχανία των ΓΤΟ.

Στις 18 Μάη 2012 τόσο Syngenta όσο και η Monsanto (οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες γενετικά τροποποιημένων σπόρων) εξέδωσαν δελτίο τύπου όπου δηλώνουν την πρόθεσή τους να κυριαρχήσουν στην γεωργία της Αφρικής, επενδύοντας1.000.000.000 δολάρια και $ 50 εκατ. αντίστοιχα.

Παρά την προπαγάνδα, το 2008, η έκθεση της Διεθνούς Αξιολόγησης της Γεωργικής Επιστήμης και Τεχνολογίας για την Ανάπτυξη (IAASTD) (μια μελέτη πάνω από 400επιστημόνων από όλο τον κόσμο) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αγρο-οικολογικές γεωργικές πρακτικές θα διαμορφώσουν το μέλλον της γεωργίας, και ότι οι αγρότες έχουν έξυπνα καλλιεργήσει τους δικούς τους προσαρμοσμένους στις τοπικές συνθήκες, ανθεκτικούς σπόρους για χιλιετίες.

Μια έκθεση από την ομάδα ETC το 2009έδειξε ότι οι μικρής κλίμακας αγρότες θρέφουν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι συντελεστές της ταινίας καλούν τους αγρότες και τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα που προωθεί την επισιτιστική κυριαρχία - το δικαίωμα και την ευθύνη να διατηρήσουμε τις ποικίλες και τις πολιτισμικά κατάλληλες, οικολογικά προσαρμοσμένες και ηθικά παραγόμενες τροφές μας.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.seedsoffreedom.info

Πηγή: live-sustainably.blogspot.grskepsitrofikinisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου