Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Μια ιστοσελίδα όπως το doctoranytime δείχνει το μέλλον του φακελώματος;

γράφει η Εκάβη

 

Στο doctoranytime.gr γράφεσαι. Δημιουργείς δηλαδή το πολύ γνωστό σε όλους μας πλέον προφίλ. Βρίσκεις στην περιοχή σου τον γιατρό που θέλεις. Κλείνεις ραντεβού. Μπορείς να τον επισκεφτείς εντελώς δωρεάν με ραντεβού ΕΟΠΥΥ στο ιδιωτικό του ιατρείο. 

 

Ωραία, ε; 

 

Ναι, ακούγεται φίνα. Το πρακτικό όμως δεν είναι πάντα και το πιο ασφαλές, όσο και να διαβάζω αύτο που γράφεται στην ιστοσελίδα:

<<Το όραμα του Doctoranytime είναι μία καλύτερη κοινωνία υγείας και μία πιο εύκολη καθημερινότητα.>>

 

Τι δεδομένα συλλέγουν;

 

<<Το doctoranytime σας ζητά προσωπικές πληροφορίες (όπως όνομα, επώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας), τα οποία και γνωστοποιούμε στους γιατρούς ή επιστήμονες υγείας που επιλέγετε να επισκεφθείτε. Επιπλέον, συλλέγουμε πληροφορίες που συνδράμουν στη βελτίωση των υπηρεσιών μας (όπως είναι η ώρα της ημέρας που προγραμματίσατε το ραντεβού σας, ο τύπος του browser που χρησιμοποιείτε κ.α.). Για περισσότερα διαβάστε τους Όρους Χρήσης.>>

 

Ποιός μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που θα σώζονται στον λογαριασμό που θα ανοίξω; Αν και δεν θα γράφονται ευαίθητες ιατρικές λεπτομέρειες πέρα απο τις ημερομηνίες των ραντεβού που κλείνεις ή σε ποιόν γιατρό πας, αναρωτιέμαι αν αργότερα ο λογαριασμός του καθενός θα ελέγχεται απο κρατικά και ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία που θα καθορίζουν το ύψος των εισφορών των πελατών τους.

 

Ξανακοιτάω την ιστοσελίδα. Πώς χρησιμοποιούν τα δεδομένα;

 

<<Αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα που συλλέγουμε για την πληρέστερη κατανόηση του προφίλ των χρηστών του doctoranytime και με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών μας. Ενδέχεται ακόμη να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα σας για την υλοποίηση project που στοχεύουν στο κοινό καλό,όπως είναι η μελέτη προτύπων ασθένειας ή η συμβολή σε δημόσια προγράμματα υγείας. Και ενδέχεται να συνεργαστούμε με τρίτους για τον προαναφερθέντα σκοπό. Σας βεβαιώνουμε ωστόσο ότι θα μοιραστούμε μόνο δεδομένα που σας συσχετίζουν με τους ιατρούς ή τους επιστήμονες υγείας που επιλέγετε, εκτός αν είμαστε αναγκασμένοι από το νόμο ή έχουμε τη συγκατάθεσή σας να πράξουμε διαφορετικά.>>

 

Αυτά τα project τι ακριβώς είναι, πέρα απο τα δύο που αναφέρονται (μελέτη προτύπων ασθένειας, συμβολή σε δημόσια προγράμματα υγείας); Και για κάτσε λίγο. Όταν μιλάμε για "συμβολή", τι ακριβώς εννοούμε; Είναι δυνατόν να μιλάμε για δημόσια προγράμματα υγείας, και να μην έρθει το κράτος κάποια στιγμή να σε πει, επ, για δώσε λίγο τα αποτελέσματα του project σας, μιας και με αφορούν, για να βελτιώσω τα δημόσια προγράμματά μου

 

Αυτοί οι τρίτοι με τους οποίους θα συνεργαστείτε, ποιοί είναι; Τι έστι κοινό καλό; Απ'ότι θυμάμαι, και το Μνημόνιο για το κοινό κάλο το υπέγραψαν κάποιοι (και ας μην το διάβασαν, να υπενθυμίσουμε).

 

Τέλος, αυτό το εκτός αν είμαστε αναγκασμένοι από το νόμο είναι σαν να λέω "όλα αυτά που προανέφερα δεν ισχύουν αν με στριμώξουν."

 

Οκ, φίλε. Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.

 

Freedom Brake

2 σχόλια: