Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Επανέρχεται το σχέδιο για τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες και άρα της γεωοικονομικής θανάτωσης της χώρας

του Βασίλη Γεώργα
 
Από την πίσω πόρτα επαναφέρει η κυβέρνηση (ανελλήνιστη μνημονιακή συμμορία) το περιβόητο σχέδιο για τη δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών ή Επιχειρηματικών Ζωνών στην Ελλάδα.

Η πρόταση που δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή όσες φορές επιχειρήθηκε στο παρελθόν, αναβιώνει μέσω του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, όπου περιλαμβάνεται σχετική ........ρύθμιση στο κεφάλαιο για την λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων.


Στη συγκεκριμένη ρύθμιση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «στα Επιχειρηματικά Πάρκα ή σε τμήματα αυτών μπορεί με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (σ.σ προφανώς η διατύπωση έγινε πριν τις αλλαγές) να συνιστώνται Ελεύθερες Ζώνες (δεν προσδιορίζονται), ή να αναγνωρίζονται Ελεύθερες Αποθήκες ή Τελωνειακές Αποθήκες ή Χώροι Προσωρινής Αποθήκευσης, η ίδρυση των οποίων διέπεται από τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας».
 
Αν και η επωδός της ρύθμισης συνδέει προφανώς τη λειτουργία των Ελεύθερων Ζωνών με την κείμενη νομοθεσία, το γεγονός ότι δεν διευκρινίζεται για τι Ζώνες μιλάμε ή τι είδους εργασιακές, φορολογικές και άλλες συνθήκες θα επικρατούν σε αυτές, εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιδράσεων, τουλάχιστον μέχρι να παρασχεθούν συγκεκριμένες διευκρινίσεις ή δημοσιευτούν οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Τα επιχειρηματικά πάρκα, από την άλλη, προορίζονται να αποτελέσουν νέου τύπου «βιομηχανία» στην Ελλάδα, ειδικά δε τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2017, όταν οι βιοτεχνίες- βιομηχανίες της Αττικής θα πρέπει –με βάση την παράταση που έχει δοθεί- να απομακρυνθούν από τον αστικό ιστό και να μετεγκατασταθούν.

 
Πρόκειται για οργανωμένες εγκαταστάσεις υποδοχής και λειτουργίας επιχειρήσεων συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, που θα μπορούν να ιδρύονται είτε απευθείας από ιδιώτες με τη μορφή ΑΕ είτε από συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το νομοσχέδιο επιτρέπει την απευθείας παραχώρηση στην εταιρεία διαχείρισης του κάθε πάρκου της χρήσης αιγιαλού και παραλίας, δίνει το δικαίωμα εκτέλεσης, χρήσης επέκτασης και εκμετάλλευσης λιμενικών εγκαταστάσεων για διάστημα μέχρι και 50 χρόνων κ.α.



pisoapothnkoyrtina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου