Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Βαφές μαλλιών και καρκίνος

Με το πέρασμα του χρόνου, οι άσπρες τρίχες στα μαλλιά πληθαίνουν επικίνδυνα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση για το αν θα τα βάψουμε ή όχι. Η ανησυχία για τα καρκινογόνα συστατικά στις βαφές μαλλιών είναι ένας καλός λόγος να το ξανασκεφτούμε.


Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του ’70 απέδειξαν την εμφάνιση καρκίνου σε πειραματόζωα λόγω της χρήσης ορισμένων συστατικών στις βαφές που ονομάζονται αρωματικές αμίνες. Έτσι, οι περισσότερες εταιρίες σταμάτησαν να χρησιμοποιούν αυτά τα συστατικά.



Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τον Καρκίνο (ΗΠΑ), τα άτομα που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μέχρι τη στιγμή που αποσύρθηκαν, κατά τη δεκαετία του ’80, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν λέμφωμα ή Hodgkin.



Ο κίνδυνος για καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε επαγγελματίες κομμωτές
αποδείχθηκε βάσει επισκόπησης 42 διαφορετικών μελετών. Αυτό οφείλεται στην έκθεση λόγω του επαγγέλματος, συγκεκριμένα σε άτομα που χρησιμοποιούν τις βαφές μαλλιών για επαγγελματικούς λόγους για διάστημα άνω των 10 ετών.



Το Εθνικό Κέντρο για τον Καρκίνο δήλωσε ότι η έρευνα σχετικά με τις βαφές μαλλιών για προσωπική χρήση δεν υπέδειξε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ενώ άλλες μελέτες έχουν αποδώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.



Όσον αφορά τον καρκίνο του στήθους, δε φαίνεται να συσχετίζεται με τις μόνιμες βαφές μαλλιών. Μελέτες κοόρτης και μελέτες ασθενών-μαρτύρων επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει άμεση σχέση αυτής της μορφής καρκίνου με τις βαφές μαλλιών.



Ο κίνδυνος λευχαιμίας παραμένει αμφιλεγόμενος σε σχέση με τη χρήση βαφής μαλλιών. Για τα άτομα που χρησιμοποιούσαν βαφές για περισσότερο από 15 χρόνια ο κίνδυνος ήταν αυξημένος, ενώ δεν παρατηρήθηκε αύξηση για όσους επέλεξαν βαφές διαφορετικής σύνθεσης.



Μελέτη που διεξήχθη στην Ιταλία το 2005 υποδεικνύει ότι η χρήση μαύρης βαφής μαλλιών σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ωστόσο η μελέτη δεν έλαβε υπ’ όψιν δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα χρήσης βαφής μαλλιών.



Ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τις εγκύους είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που ενέχει η έκθεση στη βαφή μαλλιών. Έρευνες σε πειραματόζωα υπέδειξαν πως μπορεί να προκληθούν γενετικές ανωμαλίες λόγω μεγάλων δόσεων βαφής μαλλιών, ωστόσο τέτοιου είδους προβλήματα δεν έχουν αποδειχθεί από μελέτες σε ανθρώπους. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση βαφής μαλλιών το πολύ τρεις με τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.



Μια μόνιμη βαφή μαλλιών περιέχει πάνω από 5.000 χημικές ουσίες. Μερικές βαφές θεωρούνται καρκινογόνες, ωστόσο οι έρευνες που αποδεικνύουν πραγματικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου είναι λιγοστές και αντιφατικές. Ακόμη, οι έρευνες δε διευκρινίζουν πάντοτε εάν πρόκειται για μόνιμη βαφή.



Οι απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα δεν είναι ξεκάθαρες, επομένως προτείνεται η μειωμένη έκθεση στις βαφές μαλλιών όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιείτε βαφή αμέσως μόλις εμφανιστεί η πρώτη άσπρη τρίχα, ενώ θα πρέπει να αφήνετε τη βαφή για όσο χρόνο προτείνεται και όχι περισσότερο. Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε γάντια για να περιορίσετε την επαφή με τη βαφή και να μην αναμιγνύετε διαφορετικά προϊόντα προκειμένου να αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μη βάφετε ποτέ τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες σας και προτιμήστε τις φυτικές βαφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου