Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

CODEX ALIMENTARIUS: ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Το 2007 ήμουν ο πρώτος στην Ελλάδα που έγραψα δημόσια για τον Codex Alimentarius σε ένα περιοδικό υγείας που είχα εκδώσει με τίτλο NutriHealth. Εκείνη την εποχή σχεδόν κανένας Έλληνας δεν γνώριζε ούτε καν το όνομα Codex Alimentarius, παρά το ότι πολλά χρόνια πριν το 2007 το θέμα ήταν γνωστό στο εξωτερικό και είχαν γίνει αντιδράσεις από πολλούς ακτιβιστές υγείας και οπαδούς της φυσικής και εναλλακτικής ιατρικής, οι οποίοι είχαν φτιάξει και ειδικές ιστοσελίδες επί του θέματος. Για άλλη μια φορά βλέπουμε πόσο πίσω βρίσκεται η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός για θέματα που αφορούν στην υγεία και στην εναλλακτική ιατρική.
 

Πριν 2 χρόνια περίπου ο δημοσιογράφος κ. Μούτσιος είχε την ευγενή καλωσύνη να με καλέσει στην εκπομπή του Terra Incognita στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, για να μιλήσω για τον Codex Alimentarius. Δυστυχώς, μου είχε πάρει μια συνέντευξη, από την οποία έβαλε ένα πολύ μικρό απόσπασμα, και δεν ήμουν καλεσμένος στην εκπομπή. Τόσο ο δημοσιογράφος όσο και οι καλεσμένοι είχαν άγνοια ή ημιμάθεια επί του θέματος. Στην πραγματικότητα, τα όσα λέθηκαν σε αυτή την εκπομπή ήταν παραπλανητικά, το όλο θέμα παρουσιάστηκε με μια συνομοσιολογική απόχρωση και δεν εξηγήθηκε με σαφήνεια το τι πραγματικά είναι ο Codex Alimentarius. Λίγο μετά την εκπόμπή αυτή, το όλο θέμα άρχισε να γίνεται να παίρνει έκταση στα ελληνικά blogs, αλλά παρουσιαζόταν με συνομοσιολογική, λιακοπουλέικη απόχρωση. Στην ουσία, ελάχιστοι ακόμα Έλληνες έχουν καταλάβει τι πραγατικά είναι ο Codex Alimentarius, την πολιτική βαρύτητα τουν θέματος και τις ολέθριες συνέπειες που θα έχουν αυτές οι ρυθμίσεις για την δημόσια υγεία. 
Παρουσιάζω το βίντεο της εκπομπής Terra Incognita, στην οποία ήμουν καλεσμένος.

 


 

I. CODEX ALIMENTARIUS: ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
 

Ο Codex Alimentarius δημιουργήθηκε το 1962 ως μια υποεπιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, με εντολή να καθορίσει οδηγίες πάνω σε θέματα εμπορίου τροφής και να ελέγχει το παγκόσμιο εμπόριο των τροφίμων. Ο Codex Alimentarius ελέγχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization-WHO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization-FAO). Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Codex (http://www.codexalimentarius.net) αποστολή του είναι να προστατεύσει τον καταναλωτή και να διασφαλίσει την τήρηση των κανονισμών του διεθνούς εμπορίου. Οι αρχικές του προθέσεις μπορεί να ήταν αλτρουιστικές, αλλά στη συνέχεια άρχισε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών και της βιοτεχνολογίας. 


Αν ψάξουμε καλύτερα την ιστορία του Codex Alimentarius θα δούμε ότι οι προθέσεις του δεν είναι αγαθές, όπως αποκαλύπτει η εκπρόσωπος του Natural Solutions Foundation, ιατρός Rima E. Lainbow. Ο Codex εμφανίζεται το 1962 σε μια συνεδρίαση του ΟΗΕ, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών. Από το 2002 όμως οι μεγάλες βιομηχανίες αποφάσισαν να στηρίξουν τον Codex. Από τότε χρησιμοποιείται για την στήριξη των συμφερόντων πολυεθνικών εταιρειών, ιδιαίτερα των φαρμακευτικών εταιρειών και των βιομηχανιών αγροτικών και χημικών προϊόντων, προωθώντας την αύξηση των κερδών τους.   

Ο Codex Alimentarius δρα υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (World Trade Organization, WTO). Όταν η εφαρμογή του Codex γίνει υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όποιο κράτος αρνηθεί να επικυρώσει ή να τηρήσει τους όρους του θα αντιμετωπίσει βαριές οικονομικές τιμωρίες. 

Ο Codex Alimentarius έχει δυο επιτροπές που αφορούν στα τρόφιμα. Σε μια από αυτές, την “Codex Επιτροπή στη Διατροφή και τα Τρόφιμα για Ειδικές Διαιτητικές Χρήσεις” (Codex Committee on Nutrition and Foods for Special Dietary Uses, CCNFSDU), πρόεδρος είναι ο Dr. Rolf Grossklaus, ένας γιατρός που πιστεύει ότι η διατροφή δεν έχει σχέση με την υγεία. Το 1994 ο Grossclaus δήλωσε ότι τα θρεπτικά συστατικά είναι τοξίνες και επέβαλε τη χρήση της τοξικολογίας (Risk Assessment, Καθορισμός Κινδύνου), για να αποτρέψει τα θρεπτικά συστατικά να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στους ανθρώπους που λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Grossklaus τυχαίνει να είναι ο κάτοχος της εταιρείας Καθορισμού Κινδύνου που συμβουλεύει την CCNFSDU και την επιτροπή Codex επ’ αυτού του θέματος. Αυτή η εταιρεία κερδίζει χρήματα όταν οι υπηρεσίες τοξικολογίας χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των θρεπτικών συστατικών. 

Ο Codex αποτελείται από πολλά standards και οδηγίες. Μια από αυτές, η Vitamin and Mineral Guideline (VMG), έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει μόνο πολύ χαμηλές δόσεις βιταμινών και μετάλλων και να κάνει τα κλινικά αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά παράνομα. Πώς μπορεί το VMG να περιορίσει τις δόσεις βιταμινών και μετάλλων; Με τη χρήση του Risk Assessment για τον καθορισμό των θρεπτικών συστατικών. 

Ορισμένες από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από τον Codex Alimentarius να τεθούν σε ισχύ και θα είναι αμετάκλητες περιλαμβάνουν τα εξής:

 -Απαγόρευση των ζωτικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμινών και μετάλλων για πρόληψη ή θεραπεία οιασδήποτε πάθησης. Τα συστατικά αυτά θα χαρακτηρίζονται ως “τοξίνες” ή “δηλητήρια”. Εκατοντάδες διατροφικά συμπληρώματα αποδεδειγμένης ασφάλειας και διατροφικής αξίας χρησιμοποιούμενα από εκατομμύρια ανθρώπους θα εξαφανιστούν από τα ράφια φαρμακείων ή θα είναι διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή. 

-Κάθε είδος τροφής θα υποβάλλεται σε επεξεργασία με ακτινοβολία. 

-Θα επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η εισαγωγή δυνητικά επικίνδυνων για την υγεία γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών σε ζώα, ψάρια και πτηνά. Η Monsanto θα ωφεληθεί πολύ από την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφών.  

-Πάνω από 300 επικίνδυνα πρόσθετα τροφίμων τα οποία είναι κυρίως συνθετικά θα επιτρέπονται. Ο Dr. Robert Verkerk, ο οποίος είναι ιδρυτής και διευθυντής της Alliance for Natural Health, είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για το ότι κανένα ενδιαφέρον δεν έχει δοθεί για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη μακρόχρονη έκθεση σε πρόσθετα τροφίμων.

- Όλες οι αγελάδες που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλο τον πλανήτη θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε αγωγή με τη γενετικά τροποποιημένη αυξητική ορμόνη των βοοειδών της Monsanto

-Σε όλα τα ζώα που προορίζονται για τροφή θα χορηγούνται ισχυρά αντιβιοτικά και εξωγενείς αυξητικές ορμόνες. 

-Θα επανεισαχθεί στη διατροφή η χρήση επικίνδυνων και καρκινογόνων εντομοκτόνων, η χρήση των οποίων απαγορεύτηκε στη σύνοδο της Στοκχόλμης το 1991 από 176 χώρες. O Codex επιτρέπει 3.275 διαφορετικά εντομοκτόνα. Δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον για τη μακρόχρονη επίδραση από την έκθεση σε εντομοκτόνα στα τρόφιμα.  

- Θα επιτρέπονται επικίνδυνα τοξικά επίπεδα (0,05) αφλατοξίνης στο γάλα. Η αφλατοξίνη είναι το δεύτερο πιο ισχυρό καρκινογόνο (μη σχετιζόμενο με ραδιενεργό ακτινοβολία) συστατικό για τον άνθρωπο.

  Καμιά χώρα δε θα έχει δικαίωμα να εμποδίσει την εισαγωγή τέτοιων τροφίμων που περιέχουν τέτοιες χημικές ουσίες ή και να απαγορεύσει την κυκλοφορία τους, διότι κάτι τέτοιο σημαίνει παραβίαση των διεθνών κανονισμών εμπορίου. 

Είναι πιθανό να ανακηρυχθούν παράνομες οι συμβουλές που δίνονται για τη διατροφή που αφορούν σε βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των άρθρων που δημοσιεύονται σε περιοδικά ή στο Διαδύκτιο. 

Το 2002 μια Ευρωπαϊκή Ντρεκτίβα (2002/46 ΕΟΚ) παρουσίασε οδηγίες για τα διατροφικά συμπληρώματα. Ο σκοπός της οδηγίας είναι η εναρμόνιση της αγοράς συμπληρωμάτων διατροφής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ντιρεκτίβα αυτή έχει ορίσει μια λίστα επιτρεπόμενων συστατικών που πρέπει να περιέχονται στα διατροφικά συμπληρώματα και θα θέσει και ανώτερα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων που θα περιέχονται σε αυτά. Το κακό έγκειται στο ότι τα διατροφικά συμπληρώματα για να είναι νόμιμα θα πρέπει να περιέχουν χαμηλές δόσεις βιταμινών και μετάλλων. Ο κόσμος δεν θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε συμπληρώματα υψηλής περιεκτικότητας και ποιότητας σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα περιοριστούν μόνο στις βιταμίνες και στα μέταλλα. Προβλέπονται περιοριστικές ρυθμίσεις και για τα αμινοξέα, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ωμέγα 3 και ωμέγα 6), τα προβιοτικά και τα εκχυλίσματα φυτών. Δεκάδες ασφαλή και αποτελεσματικά βότανα που χρησιμοποιούνται από την κινεζική και ινδική ιατρική δεν θα επιτρέπονται να κυκλοφορούν στην Ευρώπη.  

Ο Codex Alimentarius δεν έχει να κάνει τίποτα με την προστασία του καταναλωτή, αλλά εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών οργανισμών και ιδιαίτερα των φαρμακευτικών εταιρειών. Η Natural Solutions Foundation εξηγεί ότι ο Codex είναι μια εμπορική επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για να ελέγχει πώς τα τρόφιμα και τα διατροφικά συμπληρώματα παρασκευάζονται και πωλούνται στον καταναλωτή. Έχει δημιουργηθεί για το κέρδος και όχι για την ανθρώπινη υγεία. Θέλει να απαγορεύσει τα φυσικά θεραπευτικά προϊόντα και να προωθήσει τα μη ασφαλή για την υγεία φάρμακα..  


II. Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ) ΙΑΤΡΙΚΗΣ: ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως στρέφονται στα φυσικά προϊόντα υγείας (διατροφικά συμπληρώματα και βότανα). Όσο περισσότερα φυσικά προϊόντα υγείας οι άνθρωποι χρησιμοποιούν, τόσο λιγότερα φάρμακα αγοράζουν. Οι φαρμακευτικές εταιρείες φοβούνται αυτή τη στροφή του κόσμου και έχουν αποφασίσει τον περιορισμό των φυσικών προϊόντων υγείας. Ο Codex Alimentarius είναι ένα έξυπνο μέσο για την προστασία των φαρμακευτικών εταιρειών από την απώλεια εισοδημάτων που η στροφή του κόσμου στα φυσικά προϊόντα υγείας προκαλεί.

Εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να υποφέρουν από εκφυλιστικές παθήσεις λόγω περιορισμένης λήψης διατροφικών θρεπτικών συστατικών, εάν επιτραπεί στους ισχυρούς παγκόσμιους οργανισμούς να ομογενοποιήσουν τον κόσμο μέσω του νέου Κώδικα Διατροφής. Κάποιοι φτάνουν να λένε ότι ο Codex Alimentarius αποτελεί το μέσο μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών από μόνη της η οδηγία για μείωση των επιπέδων βιταμινών και μετάλλων θα επιφέρει μέσα σε μια δεκαετία τον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπων από εκφυλιστικές ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, όπως είναι οι διάφορες μορφές καρκίνου και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αν αναλογιστούμε ότι οι ρυθμίσεις για μείωση των επιπέδων βιταμινών και μετάλλων θα συνοδευτεί με ρυθμίσεις που θα επιβάλλουν την ακτινοβολία των τροφίμων, τη χρήση επικίνδυνων εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων και τη χορήγηση ισχυρών αντιβιοτικών και αυξητικών ορμονών σε όλα τα ζώα που προορίζονται για τροφή μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο Codex Alimentarius θα συμβάλει στη μαζική εξόντωση του πληθυσμού.

Τα διατροφικά συμπληρώματα για να έχουν ουσιαστικό όφελος για την υγεία μας, πρέπει να περιέχουν αξιοσέβαστες δόσεις και όχι τις πενιχρές συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις (RDA). Ας πάρουμε για παράδειγμα του RDA τη βιταμίνη C που είναι 60 mg. Αυτή η συνιστώμενη δόση έχει προκαλέσει την ειρωνεία και την αντίδραση πολλών διαπρεπών επιστημόνων. Ο βραβευθείς δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ Dr. Linus Pauling – από τους πρώτους που ερεύνησαν τις εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες της βιταμίνης C – είχε πει χαρακτηριστικά: «Είναι κατηγορηματικοί στο να λένε ότι η ημερήσια συνιστώμενη δόση της βιταμίνης C είναι η ποσότητα που δεν θα σας αφήσει να πεθάνετε από σκορβούτο. Οι ποσότητες αυτές διατηρούν τους ανθρώπους σε μια συνηθισμένη πενιχρή υγεία». Αυτό επιθυμεί να κάνει ο Codex Alimentarius.

Μια μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες το 1992 πάνω σε 11.000 ανθρώπους έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C (περίπου 150 mg την ημέρα) είχαν 35% μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από τους άνδρες που κατανάλωναν μόνο 30 mg την ημέρα. Και ανάλογα ήταν τα ευρήματα για τις γυναίκες. Και μιλάμε για μια δόση (150 mg) που πολλοί επιστήμονες θεωρούν και πάλι ανεπαρκή. Όταν είναι γνωστό ότι κάθε τσιγάρο «κλέβει» 25 mg βιταμίνης C (που σημαίνει ότι όποιος καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρο την ημέρα καταστρέφει 500 mg βιταμίνης C από τον οργανισμό του), καταλαβαίνουμε πόσο απροστάτευτοι θα αφήνονται οι άνθρωποι, αν στις πολυβιταμίνες ο Codex Alimentarius επιτρέπονται να περιέχονται τόσο πενιχρές δόσεις βιταμινών. Κατά τη γνώμη πολλών επιστημόνων της διατροφικής ιατρικής, μια πολυβιταμίνη, για να είναι καλή, πρέπει να περιέχει 500-1000 mg βιταμίνης C.

Θα μπορούσαμε να δώσουμε και άλλα παραδείγματα με νεώτερες μελέτες βιταμινών, όπως τις τελευταίες μελέτες πάνω στη βιταμίνη D που δείχνουν ότι η λήψη μεγαλύτερων δόσεων βιταμίνης D από την RDA, δηλαδή 1000 IU τουλάχιστον αντί των 400 IU του RDA, ασκούν προληπτική δράση κατά του καρκίνου. Ο Dr. Cedric Gerald και οι συνάδελφοί του από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας εξέτασαν μελέτες που έγιναν από το 1966 έως το 2004 και βρήκαν ότι αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του κόλου του εντέρου, του μαστού, του προστάτη και των ωοθηκών έως και 50%. Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι η πρόσληψη 1000 IU βιταμίνης D προσφέρουν την καλύτερη προστασία κατά αυτών των μορφών του καρκίνου. Η κατανάλωση 1000 IU βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στο μισό, ενώ η λήψη επιπλέον 1000 IU βιταμίνης D, δηλαδή 2000 IU, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στα δύο τρίτα, σύμφωνα με τον Gerard. Από τότε έχουν δημοσιευθεί πάρα πολλές άλλες μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση 1000-2000 IU βιτμίνης D προστατεύει από τον καρκίνο καθώς και από άλλες ασθένειες. Θα πρέπει όμως να λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμίνης D3 και όχι D2, διότι η D2 δεν απορροφάται καλά, ενώ η D3 είναι όπως ακριβώς τη λαμβάνουμε από τον ήλιο.ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Το να καθοριστούν από τον Codex Alimentarius ανώτατα επίπεδα πρόσληψης βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κάτι παράλογο. Είναι γνωστό ότι ανάμεσα στα διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις διατροφικές προσλήψεις και επίσης στις απαιτήσεις για κάποια θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα οι διαιτητικές προσλήψεις της βιταμίνης D είναι υψηλές στους κατοίκους των Σκανδιναβικών χωρών, ενώ είναι χαμηλές για τους κατοίκους των νότιων Ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι εκτίθενται στο φως του ηλίου. Αντίθετα η πρόσληψη καροτενοειδών των νότιων Ευρωπαίων είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτήν των βορείων Ευρωπαίων, ενώ η πρόσληψη βιταμίνης Α των κατοίκων των Σκανδιναβικών χωρών είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτήν σε πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης. Οι Βορειοευρωπαίοι αντίθετα με εμάς τους μεσογειακούς που καταναλώνουμε ελαιόλαδο, καταναλώνουν σπορέλαια με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη πρόσληψης περισσότερων αντιοξειδωτικών. 

Όπως καταλαβαίνουμε, ο Codex Alimentarius δεν έχει να κάνει με την υγεία των ανθρώπων και με την επιστήμη, αλλά με το ενιαίο εμπόριο και τα συμφέροντα μιας ελίτ ανθρώπων που κυβερνούν με το χρήμα την ανθρωπότητα.Ο CODEX ALIMENTARIUS ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

Φινλανδοί ογκολόγοι χρησιμοποίησαν υψηλές δόσεις θρεπτικών συστατικών μαζί με χημειοθεραπεία και ακτινοβολία σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Κατά κανόνα ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια κακοήθεια με φτωχή πρόγνωση, με 1% αναμενόμενη επιβίωση σε 30 μήνες υπό συμβατική θεραπεία. Ωστόσο σε αυτή τη μελέτη 8 από τους 18 ασθενείς (44%) ήταν ζωντανοί 6 χρόνια μετά τη θεραπεία (1).

Σε μια μη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή οι Drs. Hoffer και Pauling έδωσαν οδηγίες σε ασθενείς να ακολουθήσουν μια αντικαρκινική δίαιτα (ανεπεξέργαστες τροφές χαμηλές σε γαλακτοκομικά και ζάχαρη) μαζί με θεραπευτικές δόσεις βιταμινών και μετάλλων (2). Όλοι οι 129 ασθενείς έλαβαν ογκολογική φροντίδα. Η ομάδα ελέγχου 31 ασθενών που δεν έλαβαν διατροφική ενίσχυση έζησαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 6 μήνες. Η ομάδα 98 καρκινοπαθών που έλαβαν το πρόγραμμα δίαιτας και συμπληρωμάτων κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες:

- Ομάδα φτωχής ανταπόκρισης ή 20% της θεραπευμένης ομάδας. Τα άτομα της ομάδας αυτής είχαν κατά μέσο όρο διάρκεια ζωής 10 μήνες ή 75% βελτίωση σε σύγκριση με τα άτομα της ομάδας ελέγχου.

- Ομάδα καλής ανταπόκρισης. Τα άτομα της ομάδας αυτής είχαν διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, του καρκίνου του πνεύμονα, του ήπατος και του παγκρέατος. Είχαν κατά μέσο όρο διάρκεια ζωής 72 μήνες (6 χρόνια) ή 1200% βελτίωση στη διάρκεια ζωής.

- Γυναικεία ομάδα καλής ανταπόκρισης. Τα άτομα αυτής της ομάδας είχαν καρκίνους των αναπαραγωγικών περιοχών (μαστού, τραχήλου, ωοθηκών, μήτρας). Είχαν κατά μέσο όρο διάρκεια ζωής πάνω από 10 χρόνια ή 2.100% βελτίωση στη διάρκεια ζωής. Πολλοί ήταν ακόμα ζωντανοί στο τέλος της μελέτης.

Ογκολόγοι στην Ιατρική Σχολή της Δυτικής Βιρτζίνια τυχαιοποίησαν 65 ασθενείς με καρκίνωμα της ουροδόχου κύστης είτε σε μια ομάδα που λάμβανε ένα «one-per-day» συμπλήρωμα βιταμινών που παρείχε την RDA (ημερήσια συνιστώμενη δόση) ή σε μια ομάδα που λάμβανε το «one-per-day» συμπλήρωμα συν 40.000 IU βιταμίνης Α, 100 mg Β6, 2.000 mg βιταμίνης C, 400 IU βιταμίνης Ε και 90 mg ψευδαργύρου. Σε 10 μήνες η υποτροπή των όγκων ήταν 80% στην ομάδα ελέγχου που έπαιρνε το RDA συμπλήρωμα και 40% στην ομάδα που έπαιρνε μεγαδόσεις βιταμινών. Σε 5 χρόνια η υποτροπή των όγκων ήταν 91% για την ομάδα ελέγχου και 41% για την ομάδα που έπαιρνε μεγαδόσεις βιταμινών. Ουσιαστικά οι υψηλές δόσεις θρεπτικών συστατικών μειώνουν την υποτροπή των όγκων στο μισό (3). 

Μελέτη της Καλιφόρνια. Η μελέτη της Καλιφόρνια ερεύνησε πάνω από 11.600 ανθρώπους κατά τη διάρκεια 8 χρόνων. Οι γυναίκες με τις υψηλότερες διαιτητικές προσλήψεις βιταμίνης C, λαχανικών και φρούτων ή φρούτων μόνο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, ιδιαίτερα καρκίνο του παχέος εντέρου. Η λήψη συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης, βιταμίνης Α, βιταμίνης C και E συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης (4).

Μελέτη της Χαβάης. Η βήτα-καροτίνη, η άλφα-καροτίνη και η λουτεΐνη παρείχαν προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα. Το λυκοπένιο και η βήτα-κρυπτοξανθίνη δεν έδειξαν τέτοιες προστατευτικές επιδράσεις. Βρέθηκε ότι η βήτα-καροτίνη παρείχε τη μεγαλύτερη προστασία (5).

Μελέτη της Φινλανδίας. Πάνω από 4.500 άνδρες συμμετείχαν σε μια 20χρονη μελέτη. Οι άνδρες που είχαν χαμηλές προσλήψεις καροτενίων, βιταμίνης E και βιταμίνης C είχαν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. Αυτοί που είχαν τη λιγότερη πρόσληψη αυτών των αντιοξειδωτικών συστατικών ήταν δυο φορές πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα (6).

Μελέτη της Ελβετίας. Τα επίπεδα αίματος των βιταμινών A, C και E καθώς και βήτα-καροτίνης μετρήθηκαν σε σχεδόν 3.000 άνδρες. Οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα βήτα-καροτίνης και βιταμίνης C είχαν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα και του στομάχου. Οι άνδρες που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης A και βήτα-καροτίνης είχαν αυξημένο κίνδυνο για όλους τους καρκίνους (7).

Pediatric Brain Cancer Study. Ο κίνδυνος ενός παιδιού να αναπτύξει καρκίνο του εγκεφάλου μειώθηκε 30%, αν η μητέρα έπαιρνε συμπληρώματα αντιοξειδωτικών βιταμινών για δύο τρίμηνα της εγκυμοσύνης (8).

Basel Study. Η μελέτη Basel έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα του πλάσματος βιταμινών C, E, ρετινόλης και καροτίνης μείωσε τον κίνδυνο θανάτου συνολικά και μείωσε τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη (9).

Linxian China Study. Στη βορειοκεντρική Κίνα στην περιοχή του Linxian, επαρχία Henan, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τα υψηλότερα παγκοσμίως ποσοστά καρκίνου του οισοφάγου και υψηλά ποσοστά καρκίνου του στομάχου. Οι άνθρωποι του Linxian έχουν επίσης ένα πολύ υψηλό ποσοστό διατροφικών ελλείψεων. Στο Linxian οι θάνατοι από καρκίνο του οισοφάγου είναι εκατό φορές υψηλότεροι από το ποσοστό θανάτων των Καυκάσιων Αμερικανών και δέκα φορές υψηλότεροι από το ποσοστό θανάτων στην Κίνα γενικά. Επειδή η φτωχή διατροφή συνδέεται με αυτούς τους δύο καρκίνους και επειδή οι διατροφικές ελλείψεις είναι πολύ συχνές στους ανθρώπους του Linxian, διεξήχθη μια επεμβατική μελέτη.

Ερευνητές από το Cancer Institute of the Chinese Academy of Medical Sciences και του National Cancer Institute των ΗΠΑ μελέτησαν σχεδόν 30.000 ενηλίκους πάνω από πέντε χρόνια. Τα ευρήματα ήταν εκπληκτικά.

- Τρία αντιοξειδωτικά συστατικά λαμβανόμενα μαζί καθημερινά – βήτα-καροτίνη (15 mg), βιταμίνη E (60 IU) και σελήνιο (50 mcg) – μείωσαν σημαντικά την ολική θνησιμότητα (9%) ειδικά από όλους τους καρκίνους (13%) και ιδιαίτερα από τον καρκίνο του στομάχου (21%).

- Αυτά τα αντιοξειδωτικά μείωσαν επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο.

- Αυτά τα αντιοξειδωτικά μείωσαν σημαντικά τη συχνότητα του καταρράκτη στους πιο ηλικιωμένους ασθενείς (ηλικίας 65-74 ετών).

- Αυτά τα αντιοξειδωτικά μείωσαν τη θνησιμότητα από εγκεφαλικό.

Οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είναι σχετικά χαμηλές. Πέντε χρόνια είναι σύντομος χρόνος. Φανταστείτε ποια θα ήταν τα αποτελέσματα σε έναν πληθυσμό που θα έπαιρνε αυτά τα αντιοξειδωτικά καθώς και άλλα συστατικά σε υψηλότερες δόσεις για μια ζωή (10-12).Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Ο CODEX ALIMENTARIUS ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Ο Codex Alimentarius θέλει να επιβάλει την ακτινοβόληση των τροφίμων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ακτινοβόληση των τροφών εφαρμόζεται ήδη στην Αμερική. Ο FDA (ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) ενέκρινε την ακτινοβόληση των τροφών στις 18 Απριλίου του 1986. Τα πρώτα ακτινοβολημένα φρούτα και λαχανικά πουλήθηκαν το 1992 σε ένα μικρό supermarket του Miami. Ο FDA επιμένει ότι οι ακτινοβολούμενες τροφές έχουν εξεταστεί και είναι απόλυτα ασφαλείς. Ωστόσο η Νέα Υόρκη, το New Jersey και η Maine έχουν απαγορεύσει την πώληση και τη διανομή των ακτινοβολημένων τροφών, όπως έχουν κάνει και οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. 

Τι είναι ακτινοβόληση των τροφών; Ακτινοβόληση των τροφών είναι η διαδικασία της έκθεσης των τροφών σε ιονίζουσα ακτινοβολία, για να καταστρέψει μικροοργανισμούς, βακτήρια, ιούς ή έντομα που μπορεί να είναι παρόντα στην τροφή. Άλλες εφαρμογές της ακτινοβολίας περιλαμβάνουν παρεμπόδιση βλάστησης και καθυστέρηση της ωρίμανσης. 

Ποιες τροφές θα ακτινοβολούνται; Όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα.

Η δόση της ακτινοβολίας μετριέται με τη SI μονάδα γνωστή ως Gray (Gy). Μια δόση Gray ακτινοβολίας είναι ισοδύναμη με 1 joule ενέργειας που απορροφάται ανά κιλό υλικού τροφής. Στη διαδικασία ακτινοβόλησης των τροφών οι δόσεις μετριώνται σε KGy (1.000 Gy). Μια απορροφούμενη δόση ακτινοβολίας ή RAD αποτελεί το ποσό της ακτινοβολίας που απορροφά ένα άτομο από τις ακτίνες Χ. Ένα kiloGray (kGy) ισοδυναμεί με 100.000 RAD.

Ας εξετάσουμε τις δόσεις της ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται για τα τρόφιμα. Χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας (ώς 1KGy): Για παρεμπόδιση βλάστησης σε βολβούς 0,03-0,15 KGy, για καθυστέρηση ωρίμανσης στα φρούτα 0,25-1,75 KGy, για έντομα και παράσιτα των τροφών 0,07-1,00 KGy. Μεσαία δόση ακτινοβολίας (1KGy ώς 10 KGy): Για μείωση των μικροβίων που χαλάνε τις τροφές, για να παραταθεί η διάρκεια ζωής των κρεάτων, των πουλερικών και των θαλασσινών τροφών σε ψύξη 1,50-3,00 KGy, για μείωση των παθογόνων μικροβίων σε φρέσκα και κατεψυγμένα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινές τροφές 3,00-7,00 KGy, για μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών σε μπαχαρικά 10,00 KGy. Υψηλή δόση ακτινοβολίας (πάνω από 10 KGy) για αποστείρωση των διαιτών σε νοσοκομεία 25,00-70,00 KGy.

Η ακτινοβόληση των τροφών μερικές φορές αναφέρεται ως ‘κρύα παστερίωση’ ή ‘ηλεκτρονική παστερίωση’, επειδή η ιονίζουσα ακτινοβολία δεν θερμαίνει την τροφή σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως η παστερίωση με θερμότητα. Ωστόσο η χρήση του όρου κρύα παστερίωση, για να περιγράψει τις ακτινοβολημένες τροφές είναι αμφιλεγόμενη, διότι η παστερίωση και η ακτινοβολία είναι εντελώς διαφορετικές διαδικασίες, αν και τα προσδοκώμενα τελικά αποτελέσματα μπορεί να είναι παρόμοια σε μερικές περιπτώσεις.

Όσο μεγαλύτερη είναι η γενετική δομή των ανεπιθύμητων οργανισμών τόσο πιο ευαίσθητοι είναι στην ακτινοβολία. Οι μύκητες και τα παράσιτα είναι πιο ευαίσθητα από τα βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους είναι πιο ευαίσθητα από τους ιούς. Οι περισσότεροι ανεπιθύμητοι οργανισμοί συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας και του E. coli 0157 πεθαίνουν σε επίπεδα που κυμαίνονται από 140-600 RAD, χωρίς να είναι ξεκάθαρο γιατί τα βότανα και τα μπαχαρικά απαιτούν 3 εκατομμύρια RAD. Τα prions, οι οργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την ασθένεια των τρελών αγελάδων είναι ανθεκτικά σε δόσεις που χρησιμοποιούνται για τις ακτινοβολημένες τροφές.

Η ακτινοβόληση δεν εξαλείφει όλα τα βακτήρια. Μερικά δεν επηρεάζονται από τα επίπεδα των δόσεων που χρησιμοποιούνται στα φαγητά. Αυτά περιλαμβάνουν τα βακτήρια που προκαλούν αλλαντίαση, το Clostridium και το Deinococcus radiodurans, τα οποία στην πραγματικότητα επισκευάζουν το δικό τους DNA μετά την έκθεση.

Η ακτινοβόληση των τροφών επηρεάζει τη διατροφική αξία των τροφών. Σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν καρκίνο, και άλλα καρκινογόνα συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης, του βενζόλιου και των υπεροξειδίων των λιπιδίων.

Οι ελεύθερες ρίζες συνδυάζονται με εντομοκτόνα και με πρόσθετα των τροφών, για να σχηματίσουν νέα χημικά που ονομάζονται “άγνωστα ραδιολυτικά συστατικά” (unknown radiolytic compounds, URPs). Οι υποστηρικτές της ακτινοβόλησης των τροφών έχουν θεωρητικά απαλείψει τις ανησυχίες για τα URPs. Οι μακρόχρονες επιδράσεις αυτών των προσφάτως παραγόμενων χημικών δεν έχουν ερευνηθεί.

Η ακτινοβόληση των τροφών προκαλεί απώλειες των βιταμινών A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B12 και φολικού οξέος ώς και 80%. Μπορούν επίσης να συμβούν απώλειες των λιπαρών οξέων. Τα ακτινοβολημένα λίπη τείνουν να ταγγίζουν γρήγορα. Οι υδατάνθρακες παθαίνουν υδρόλυση με αποτέλεσμα τα άμυλα να μετατρέπονται σε απλά σάκχαρα. Οι υποστηρικτές της ακτινοβόλησης θεωρούν την επίδραση στην πρωτεΐνη μηδαμινή. Ωστόσο το περιεχόμενο του DNA βλάπτεται και οι επιπτώσεις στον άνθρωπο δεν έχουν ακόμα ερευνηθεί.

Η επίδραση της ακτινοβολίας στο περιεχόμενο των τροφών σε μέταλλα, στα βότανα και στα μπαχαρικά είναι πολύ αρνητική, επειδή λαμβάνουν τις υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας. Όλα τα μέταλλα μπορούν να γίνουν ραδιοϊσότοπα, που είναι το ραδιενεργό τους αντίγραφο.

Η ακτινοβόληση των τροφών είναι δυνητικά καταστροφική για την υγεία μας εξαλείφοντας ένζυμα, βιταμίνες και άλλα συστατικά. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα γίνεται όλο και πιο αδύναμο, ανίκανο να καταπολεμήσει τις τόσες ασθένειες που αντιμετωπίζουμε. Η συχνότητα του καρκίνου θα αυξηθεί.

Το σώμα μας είναι κατασκευασμένο, για να αυτοθεραπεύεται. Είναι δική μας ευθύνη να δώσουμε στους εαυτούς μας την απαραίτητη υγιεινή τροφή, για να βοηθήσει τα συστήματα του σώματός μας να λειτουργήσουν κατάλληλα και να μας δώσει υγιή ζωή.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου προκαλείται από έλλειψη των απαραίτητων ενζύμων, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που χρειάζεται το σώμα μας.

Η ακτινοβόληση των τροφών είναι μια διαδικασία που σκοτώνει και καταστρέφει όλα τα ζωντανά μέρη της τροφής. Θα σκοτώνει τα “καλά” βακτήρια, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη των “κακών” βακτηρίων.

Στις εναλλακτικές θεραπείες του καρκίνου η εστίαση είναι στην αποκατάσταση και στη διατήρηση της υγείας. Το σώμα χρειάζεται ένζυμα και βιταμίνες που αποκτώνται από φρούτα και λαχανικά και άλλες ζωντανές τροφές που τρώμε. Αυτά τα απαραίτητα συστατικά τροφής έρχονται κατά τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων της φυσικής ωρίμανσης. Όλα τα ένζυμα καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και συστατικά καταστρέφονται από τη διαδικασία της ακτινοβολίας. Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι πολλά από αυτά που το σώμα μας χρειάζεται από τις τροφές που τρώμε αποκτώνται κατά τη διάρκεια της φυσικής ωρίμανσης των τροφών. Η ακτινοβόληση προλαμβάνει τη φυσική ωρίμανση. Η ακτινοβόληση προκαλεί χημικές αλλαγές που θα επιδράσουν δραστικά την υγεία των συστημάτων του σώματός μας. Το σώμα είναι κατασκευασμένο να τρώει φυσικές τροφές που έχουν ωριμάσει στο φυσικό περιβάλλον του ήλιου και του αέρα. 

Αν τα ζιζάνια μπορούν να αποστειρωθούν, δεν είναι πιθανό ότι, καθώς τρώμε μεγάλες ποσότητες τροφών που είναι ακτινοβολημένες, καταναλώνουμε αρκετά κατάλοιπα ακτινοβολίας από τις τροφές, ώστε να επηρεαστούν τα συστήματα του σώματός μας;

Χρειαζόμαστε προστατευτικά τοιχώματα, ώστε οι εργάτες να μην επηρεαστούν από τις χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας. Γιατί να μην σκεφτούμε ότι θα υπάρχουν προκλήσεις υγείας, καθώς οι ιστοί του σώματός μας αρχίζουν να συγκεντρώνουν και να αποθηκεύουν μικρές ποσότητες ακτινοβολίας καθημερινά από τις τροφές που τρώμε;

Χημικά παράγωγα που βρίσκονται σε ακτινοβολημένο βοδινό και σε μερικές άλλες ακτινοβολημένες τροφές αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του κόλου και βλάβης του DNA σε ανθρώπους που τρώνε αυτές τις τροφές σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν στην Ευρώπη. Αυτές οι μελέτες θέτουν σε αμφισβήτηση τη θέση του FDA και της βιομηχανίας τροφίμων ότι οι ακτινοβολημένες τροφές είναι γενικά ασφαλείς για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν έρευνες που δημοσιεύτηκαν το 1988 και 2001 και έδειξαν ότι συγκεντρώσεις χημικών που ονομάζονται 2-alkylcyclobutanones (ή 2-ACBs) – που βρίσκονται μόνο σε ακτινοβολημένες τροφές – προκάλεσαν βλάβη του DNA σε ανθρώπινα κύτταρα. Ανάμεσα στα νέα ευρήματα οι 2-ACBs φάνηκαν ότι προάγουν την ανάπτυξη όγκων στα έντερα αρουραίων. 

Οι 2-ACBs σχηματίζονται, όταν οι τροφές που περιέχουν λίπος ακτινοβολούνται, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο και συγκεκριμένα φρούτα.

Το τρίχρονο πρόγραμμα διεξήχθη από μια ομάδα Γάλλων και Γερμανών επιστημόνων από διάφορα ινστιτούτα, συμπεριλαμβανομένου του Germanys Federal Research Center for Nutrition και του Louis Pasteur University στη Γαλλία. Το 200 σελίδων σώμα ερευνών που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2003, αποτελείτο από πέντε πρωταρχικές μελέτες για τοξικότητα και διάφορες δευτερεύουσες μελέτες. Δημοσιευμένες στα Γερμανικά και στα Γαλλικά οι μελέτες μεταφράστηκαν στα Αγγλικά από το Public Citizen and the Center for Food Safety.

Οι συγγραφείς των μελετών προειδοποιούν: «Προσοχή πρέπει να δοθεί προτού κάθε κίνδυνος των καταναλωτών από την έκθεση σε αυτά τα συστατικά απορριφθεί. Επιπλέον έρευνες απαιτούνται, για να καθορίσουν ακριβώς την έκθεση σε αυτά τα συστατικά… και τον μεταβολισμό των 2-ACBs στον ζωντανό οργανισμό. Όλες αυτές οι έρευνες είναι απαραίτητες, για να κατανοηθούν σε βάθος οι μηχανισμοί των τοξικών επιδράσεων».

Το Public Citizen and the Center for Food Safety παρουσίασε στον FDA μια υπογεγραμμένη άποψη του William Au, ενός διεθνώς αναγνωρισμένου ειδικού τοξικολογίας στο University of Texas Medical Branch. Βασισμένος σε μια επιθεώρηση των Ευρωπαϊκών μελετών και άλλων ερευνών ο Au προειδοποιεί ότι «η κατανάλωση ακτινοβολημένων τροφών από άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του κόλου θα προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο για την ασθένεια’ και ότι ‘η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ακτινοβολημένων τροφών μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους υγείας στον πληθυσμό».

Ομάδες υποστήριξης καταναλωτών όπως η Public Citizen ή Food and Water Watch υποστηρίζουν ότι η ασφάλεια των ακτινοβολούμενων τροφών δεν είναι αποδεδειγμένη. Μακρόχρονες μελέτες δεν έχουν διεξαχθεί.

Έχουν προκληθεί προβλήματα υγείας σε ζώα που τρέφονταν με ακτινοβολημένες τροφές, όπως πρόωρος θάνατος, μεταλλάξεις και άλλες γενετικές ανωμαλίες, θάνατοι εμβρύων και άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα, ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος και διατροφικές ελλείψεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Αυστραλία σε έξι γάτες που είχαν τραφεί με ακτινοβολημένες τροφές για γάτες έγινε ευθανασία μετά από σοβαρή παράλυση και άλλες 60 γάτες αρρώστησαν, όταν τράφηκαν με αυτές τις ακτινοβολημένες τροφές. Η Australian Quarantine Inspection Services (AQIS) απαιτεί τα εισαγόμενα προϊόντα φρέσκων τροφών να ακτινοβολούνται στην ελάχιστη δόση των 50 KGy. Η ζωοτροφή ήρθε από τον Καναδά – η Αυστραλέζικη εισαγωγική εταιρεία υπέθεσε ότι ο σχηματισμός ελευθέρων ριζών και η καταστροφή της βιταμίνης Α πρέπει να ήταν η αιτία της νευρολογικής βλάβης στις γάτες. Είναι γνωστό ότι η ακτινοβόληση μπορεί να προκαλέσει μείωση των βιταμινών και σχηματισμό ελευθέρων ριζών, αλλά η αιτία της πρόκλησης βλάβης στις γάτες δεν έχει γίνει ακόμα καθαρά κατανοητή και χρειάζεται περισσότερη έρευνα και επαλήθευση. Σε αντίθεση με την ανακοίνωση τύπου της εταιρείας ο κτηνίατρος που πρώτος ταύτισε τη συγκεκριμένη ζωοτροφή ως κοινό παράγοντα πρόκλησης βλάβης στις γάτες ανέφερε ότι έλλειψη βιταμίνης Α δεν παρατηρήθηκε σε αυτές τις γάτες.

Ο FDA επιθεώρησε 441 μελέτες τοξικότητας, για να καθορίσει την ασφάλεια των ακτινοβολημένων τροφών. Τελικά ο FDA βασίστηκε μόνο σε 5 από τις 411 μελέτες, αφού οι υπόλοιπες ήταν ελαττωματικές. Στηριζόμενος μόνο σε 5 μελέτες ο FDA ενέκρινε την ακτινοβόληση των τροφίμων. Όμως το Department of Preventative Medicine and Community Health του New Jersey Medical School βρήκε δύο από τις μελέτες μεθοδολογικά ελαττωματικές. Σε μια τρίτη μελέτη ζώα που τράφηκαν με μια δίαιτα ακτινοβολημένων τροφών αντιμετώπισαν απώλεια βάρους και αποβολή λόγω της προκαλούμενης από ακτινοβόληση διατροφικής έλλειψης της βιταμίνης Ε. Οι υπόλοιπες δύο μελέτες ερεύνησαν τις επιδράσεις διαιτών τροφών ακτινοβολημένων σε δόσεις κάτω από το εγκρινόμενο από τον FDA γενικό επίπεδο των 100.000 rads. Έτσι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να δικαιολογήσουν την ακτινοβόληση της τροφής σε επίπεδα που έχουν εγκριθεί από τον FDA.

Άλλες μελέτες δείχνουν σοβαρά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την κατανάλωση ακτινοβολημένων τροφών. 12 μελετες που διεξάχθηκαν από τις Raltech Scientific Services, Inc. εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης ακτινοβολημένων κοτόπουλων από διάφορα είδη ζώων.  Οι μελέτες έδειξαν την πιθανότητα χρωμοσωματικής βλάβης, ανοσοτοξικότητας, μεγαλύτερης συχνότητας ασθένειας των νεφρών και καρδιακού θρόμβου. Εξετάζοντας τα ευρήματα της Raltech Scientific Services το 1984 ο ερευνητής της USDA Donald Thayer υποστήριξε: «Μια συλλογική εκτίμηση των αποτελεσμάτων των μελετών έρχεται σε αντίθεση με το οριστικό συμπέρασμα ότι το ακτινοβολημένο υλικό ήταν ελεύθερο από τοξικές ιδιότητες».

Μελέτες σε αρουραίους που τράφηκαν με ακτινοβολημένες τροφές δείχνουν επίσης πιθανή νεφρική βλάβη και βλάβη των όρχεων και μια στατιστικά σημαντική αύξηση στους όγκους των όρχεων. Μια μελέτη ορόσημο στην Ινδία βρήκε ότι τέσσερα από πέντε παιδιά που τράφηκαν με ακτινοβολημένο σιτάρι ανέπτυξαν πολυπλοειδία, μια χρωμοσωματική ανωμαλία που είναι μια καλή ένδειξη μελλοντικής ανάπτυξης καρκίνου.

Η ακτινοβόληση θέτει σοβαρούς κινδύνους και ακόμα δεν εξασφαλίζει ασφαλές κρέας. Αν και σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια, δεν καταστρέφει τις τοξίνες που δημιουργούνται στα αρχικά στάδια της μόλυνσης. Και σκοτώνει επίσης τα ευεργετικά βακτήρια που παράγουν μυρωδιές που δείχνουν ότι η τροφή έχει χαλάσει και ελέγχουν φυσιολογικά την ανάπτυξη των βλαβερών βακτηρίων. Η ακτινοβόληση επίσης προκαλεί την παραγωγή αφλατοξίνης, μιας καρκινογόνου ουσίας.

Επιπρόσθετα η ακτινοβόληση θα έχει πιθανή μεταλλαξιογόνο επίδραση σε βακτήρια και ιούς, τα οποία επιζούν από την έκθεση στην ακτινοβολία. Οι μεταλλαγμένοι επιζώντες μπορεί να είναι ανθεκτικοί σε αντιβιοτικά και μπορεί να εξελιχθούν σε πιο μολυσματικές ποικιλίες. Τα μεταλλαγμένα βακτήρια μπορούν επίσης να γίνουν ανθεκτικά στην ακτινοβολία, κάνοντας τη διαδικασία της ακτινοβολίας αναποτελεσματική για τροφές που έχουν εκτεθεί σε ποικιλίες ανθεκτικές στην ακτινοβολία.

Ποικιλίες σαλμονέλας ανθεκτικές στην ακτινοβολία έχουν ήδη αναπτυχθεί κάτω από εργαστηριακές συνθήκες και επιστήμονες στο Louisiana State University στο Baton Rouge έχουν βρει ότι ένα βακτήριο που βρίσκεται στο χαλασμένο κρέας και σε κόπρανα ζώων μπορεί να επιβιώσει από μια δόση ακτινοβολίας πέντε φορές από ό, τι ο FDA θα εγκρίνει τελικά για το μοσχάρι. Οι επιστήμονες εξέθεσαν το βακτήριο, που ονομάζεται D. radiourans, σε 10 και 15 kilograys (kGy) για μερικές ώρες. Το βακτήριο επιβίωσε από την έκθεση στην ακτινοβολία.

Ο George Tritsch, PhD, επιστήμονας έρευνας του καρκίνου στο Roswell Park Memorial Institute έγραψε: «Μιλάω ως ιδιώτης κάτοικος και οι απόψεις μου είναι δικές μου, βασισμένες σε 33 χρόνια εμπειρίας από το διδακτορικό μου στο Cornell Medical College, Rockefeller University και από το 1959 ως επιστήμονας έρευνας του καρκίνου και βιοχημικός στο Roswell. Είμαι αντίθετος με την κατανάλωση ακτινοβολημένων τροφών λόγω των άφθονων και πειστικών αποδείξεων στην επιστημονική βιβλιογραφία ότι τα προϊόντα των ελευθέρων ριζών που σχηματίζονται κατά την ακτινοβόληση προκαλούν στατιστικά σημαντικές αυξήσεις στην καρκινογένεση και στην καρδιαγγειακή ασθένεια στα ζώα και στον άνθρωπο. Δεν θα μιλήσω για την αναφερόμενη καταστροφή των βιταμινών και άλλων συστατικών από την ακτινοβόληση, διότι η κατάλληλη λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να προλάβει τέτοιες πιθανές ελλείψεις. Ωστόσο δεν μπορώ να προστατέψω τον εαυτό μου από τις καρκινογόνες και άλλες βλαβερές προσβολές στο σώμα τοποθετημένες σε τροφές και δεν μπορώ να δω ουσιαστικό όφελος από την πιθανή αυξημένη συχνότητα κακοήθους ασθένειας μία με τρεις δεκαετίες στο μέλλον».

Το 1997 σε μια δημοσκόπηση του CBS 77% των καταναλωτών των Η.Π.Α. δεν θέλουν τις ακτινοβολημένες τροφές. Όταν η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν θέλει τις ακτινοβολημένες τροφές, γιατί οι ιθύνοντες υγείας θέλουν να τις επιβάλουν;

Οι ιθύνοντες υγείας θέλουν να μας προστατέψουν από τα μικρόβια, αλλά λησμονούν ότι το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που μας προστατεύει από τις διάφορες μολύνσεις. Η ακτινοβόληση όμως των τροφών θα έχει ως συνέπεια να έχουμε ένα αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα, αφού μειώνει τα επίπεδα των βιταμινών των τροφών.

Η ακτινοβόληση δημιουργεί ελεύθερες ρίζες και καταστρέφει τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες που είναι απαραίτητες για την καταπολέμησή τους. Αυτό θα μπορούσε να λυθεί με τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων. Αλλά ο Codex Alimentarius σκοπό έχει να απαγορεύσει τα συμπληρώματα διατροφής με υψηλές δόσεις βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών που μπορούν να μας προστατέψουν από τη βλάβη των ελευθέρων ριζών. Αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία μας, αφού οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για την πρόκληση πολλών ασθενειών. Από αυτό φαίνεται ότι ο στόχος του Codex Alimentarius δεν είναι η προστασία του καταναλωτή αλλά η μείωση του πληθυσμού της γης λόγω ασθενειών που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, αν οι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε αγνές, ανεπεξέργαστες τροφές και σε καλά συμπληρώματα διατροφής.ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Στις 14-6-2003 κατατέθηκε μήνυση στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Ο διαπρεπής γιατρός Matthias Rath – ο οποίος, σημειωτέον, έχει συνεργαστεί με τον νομπελίστα χημικό Linus Pauling και είναι δημιουργός της λεγομένης “Κυτταρικής Ιατρικής” – καθώς και οι υπόλοιποι που την υπογράφουν, καταγγέλλουν και ζητούν την καταδίκη όσων ευθύνονται για την γενοκτονία και τα άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν και διαπράττονται από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες στα πλαίσια της διατήρησης και επέκτασης της επιχείρησης «Εκμετάλλευση της Ανθρώπινης Αρρώστιας».

Οι μηνυτές κατηγορούν με τεκμηριωμένα στοιχεία τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι:

α) Εκούσια και συστηματικά «συντηρούν» τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την υπέρταση, την καρδιακή ανεπάρκεια, την καρδιακή αρρυθμία, την οστεοπόρωση, τον καρκίνο, τις μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του AIDS κ.λπ.

β) Σκοπίμως συμβάλλουν στην επέκταση των ασθενειών που ήδη υπάρχουν σε έναν άνθρωπο και στην εμφάνιση νέων, με την Παρασκευή, κυκλοφορία και προώθηση συνθετικών φαρμάκων που έχουν καταστρεπτικές παρενέργειες για την ανθρώπινη υγεία.

γ) Σκοπίμως αποτρέπουν την εξάλειψη των προαναφερθεισών ασθενειών με την παρεμπόδιση και τον αποκλεισμό της διάδοσης πληροφοριών σχετικά με τα οφέλη που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι φυσικές θεραπείες. Προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους δυσφήμησαν δημόσια τις φυσικές θεραπείες και όσους τις χρησιμοποίησαν, εξαπατώντας το κοινό με τη διάδοση ψεύτικων, παραπλανητικών και κατασκευασμένων πληροφοριών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πολεμική αυτή τακτική εφαρμόζεται από τα τέλη του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ, όταν ιδρύεται ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος προσπάθησε να σταματήσει την κυκλοφορία των βοτάνων – άρα την παραδοσιακή ιατρική – και να εξαφανίσει από προσώπου γης την φυσικοπαθητική ιατρική (Naturopathy). Στις ΗΠΑ έχει ιδρυθεί και το «Εθνικό Συμβούλιο κατά της απάτης σε θέματα υγείας» (National Council Against Health Fraud) από συντηρητικές ομάδες γιατρών, το οποίο καταδιώκει λυσσωδώς κάθε μη συμβατική ιατρική μέθοδο. Η Sharon Bloyd Peshkin καταγγέλλει ότι «ο NCAHF (National Council Against Health Fraud) καταπολέμησε τη διατροφική ιατρική, τα συμπληρώματα βιταμινών και βοτάνων, τα βιολογικά προϊόντα και όλες τις εναλλακτικές θεραπείες του AIDS και του καρκίνου, τη φυσικοπαθητική, την ομοιοπαθητική και την χειροπρακτική» (13). 

Ας δούμε τι αναφέρεται στο κατηγορητήριο σχετικά με την σκόπιμη «συντήρηση» του καρκίνου: 

Ο καρκίνος δεν συνεπάγεται θανατική καταδίκη χάρη στις προόδους της φυσικής, κυτταρικής και ορθομοριακής ιατρικής. Όλες όμως οι φυσικές ουσίες που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τον καρκίνο, επειδή δεν μπορούν να πατενταριστούν και κατ’ αυτό τον τρόπο να αποφέρουν υψηλά κέρδη, έχουν σκόπιμα παραμεληθεί και αποκλεισθεί. 

Τις φαρμακευτικές εταιρείες δεν συμφέρει να ανακαλυφθεί μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία του καρκίνου που θα συνέβαλε στην εξάλειψή του, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην απώλεια μιας αγοράς πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή της αγοράς φαρμάκων. Οι μηνυτές κατηγορούν τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο εξαπάτησης εκατοντάδων εκατομμυρίων καρκινοπαθών σε όλο τον κόσμο με έναν σκοπό: Την αύξηση του πλούτου τους. Αυτό το πετυχαίνουν με τη χορήγηση τοξικών φαρμάκων που, ως γνωστόν, σκοτώνουν μαζί με τα καρκινικά κύτταρα και τα υγιή κύτταρα του σώματος των καρκινοπαθών. Αυτό θα είχε τις ακόλουθες συνέπειες, οι οποίες θα πρέπει να θεωρηθούν ως συνειδητές και σκόπιμες αποφάσεις μάρκετινγκ:

α) Ο καρκίνος θα επεκτεινόταν με τη μορφή μιας παγκόσμιας επιδημίας, προσφέροντας την οικονομική βάση για μια επιχειρηματική εκμετάλλευσή του.

β) Η χορήγηση τοξικών φαρμάκων θα προκαλούσε την εμφάνιση νέων παθήσεων στους καρκινοπαθείς και κατά συνέπεια στη δημιουργία μιας νέας αγοράς. Αποτέλεσμα της στρατηγικής αυτής είναι ότι ο συνολικός τζίρος της αγοράς φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας έχει γίνει μεγαλύτερος από τον τζίρο της αγοράς των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην ίδια τη χημειοθεραπεία.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινείται και ο Codex Alimentarius. Δεν αποτελεί μια επιτροπή που θέλει να ρυθμίσει κανόνες σε θέματα διατροφής για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά για την «ασφάλεια» της τσέπης των φαρμακευτικών εταιρειών και για τη δημιουργία ενιαίου εμπορίου.


ΕΝΙΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ = ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ο Codex Alimentarius αποτελεί μέσο παγκοσμιοποίησης και ομογενοποίησης των λαών. Ελέγχοντας την τροφή ελέγχει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Θα υπάρχει ένα ενιαίο εμπόριο, όπου όλα τα κράτη του κόσμου θα πρέπει να υποτάσσονται σε αυτό. Στην Αμερική ήδη απαγορεύεται κάποιος να καλλιεργεί στον κήπο του λαχανικά, ενώ η Monsanto διαδίδει σε όλο τον κόσμο τους μεταλλαγμένους σπόρους της. Στην Ευρώπη έχει τεθεί σε ισχύ ο Codex Alimentarius που επιβάλλει τα όσα εκθέσαμε σε αυτό το άρθρο. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν αυτές τις ρυθμίσεις και να απεμπολήσουν την τοπική τους παραγωγή σε σχέση με τα τρόφιμα. Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με την προσπάθεια διάλυσης των Ευρωπαϊκών λαών τόσο σε επίπεδο εθνικό όσο και σε φυλετικό. Σκοπός των παγκόσμιων εξουσιαστών είναι η κατάργηση των εθνών και η διάλυση των φυλετικών χαρακτηριστικών κάθε λαού και αυτό προσπαθούν να το πετύχουν με την σκόπιμη έλευση λαών άσχετων προς τα έθνη της Ευρώπης. Μιλούν για αντιρατσισμό, ενώ αυτοί είναι οι πραγματικοί ρατσιστές, αφού θέλουν να εξολοθρεύσουν τους αυτόχθονες λαούς της Ευρώπης και να δημιουργήσουν μια πολυφυλετική σαλάτα. Έτσι θα δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός λαός, με μια εθνική ταυτότητα, χωρίς εθνικές και φυλετικές ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για τα διεθνιστικά σχέδια εξόντωσης των λαών και ουσιαστικά για παγκοσμιοποίηση. Αποχαυνωμένοι από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, με κακή υγεία και κακή ποιότητα διατροφής που επιβάλλει ο Codex Alimentarius, οι Ευρωπαϊκοί λαοί θα είναι πειθήνια όργανα του διεθνούς εξουσιασμού. Οι λαοί θα είναι αποχαυνωμένοι, αφού θα τους ταΐζουν με κατώτερες ποιότητας τροφή, θα τους έχουν οικονομικά εξαθλιωμένους και επομένως δεν θα έχουν το μυαλό και τον χρόνο να σκεφτούν. Και οι παγκόσμιοι εξουσιαστές αυτό ακριβώς θέλουν: Ανθρώπους που δεν σκέφτονται. Σε αυτά τα σχέδια των παγκόσμιων εξουσιαστών οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να αντιδράσουν.

                     ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Jaakkola K., et al., Treatment with antioxidant and other nutrients in combination with chemotherapy and irradiation in patients with lung cancer, Anticancer Res, 12, 599-606, 1992

2. Hoffer A., Pauling L., J Orthomolecular Med, 5:3:143-154, 1990

3. Lamm D.L., et al., Megadose vitamin in bladder cancer, J Urol, 151:21-26, 1994

4. Shibata A., et al., Intake of vegetables, fruits, beta-carotene, vitamin C, and vitamin supplements and cancer incidence among the elderly: A prospective study, British Journal of Cancer, 66:673-679, 1992

5. LeMarchand L., et al., Intake of specific carotenoids and lung cancer risk, Cancer Epidemiol Biomarkers Prevent, 2:183-187, 1993

6. Knekt P., et al., Dietary antioxidants and the risk of lung cancer, American Journal of Epidemiology, 134, 5, 471-479, 1991

7. Stahelin H.B., et al., Plasma antioxidant vitamins and subsequent cancer mortality in the 12-year follow up of the prospective Basel Study, American Journal of Epidemiology, 133, 8, 766-775, 1994

8. Prestin-Martin S., Pogoda J.M., et al., Prenatal vitamin supplementation and risk of childhood brain tumors, Int J Cancer, 11, 17-22, 1998

9. Eichholzer M., Stahelin H.B., et al., Prediction of male cancer mortality by plasma levels of interacting vitamins: 17 year follow-up of the prospective Basel study, Int J Cancer, 66, 145-150, 1996

10. Chen J., et al., Antioxidant status and cancer mortality in China, Int J Epidemiol, 21, 4, 625-635, 1992

11. Blot W.J., et al., Nutrition intervention trials in Linxian, China: Supplementation with specific vitamin-mineral combinations, cancer incidence, and disease specific mortality in the general population, JNCI, 85, 18, 1483-1492, 1993

12. Smigel K., Dietary supplements reduce cancer deaths in China, JNCI, 85, 18, 1448-1450, 1993)

13. Peshkin S. B., The health fraud cops: Are the quack busters consumer advocates of medical McCarthyites?», Vegetarian Times, Aug. 1991

14. Δημόπουλος Μάριος, Φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου, 2013

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μάριος Δημόπουλος είναι διατροφολόγος και συγγραφέας. Αρχικά σπούδασε φιλολογία με ειδικότητα στη γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια στράφηκε προς τις φυσικές θεραπείες και σπούδασε κλινική διατροφολογία (Αγγλία, ΗΠΑ). Είναι μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition. Εκπαιδεύεται για απόκτηση πτυχίου Doctor of Naturopathy. Έχει εκπαιδευθεί στη Φυσική Ιατρική στις σχολές British Institute of Homeopathy (New Jersey, USA), Clayton College of Natural Health (Alabama, USA), Trinity College of Natural Health (Indianapolis, USA), International Society of Homotoxicology, Baden-Baden, Germany.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου