Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ανοικτές για τo ΣΔΟΕ όλες οι καταθέσεις

σχόλιο ID-ont: Το θέμα δεν είναι εάν θα ελέγχουν. Βεβαίως και πρέπει να ελέγχουν. Το θέμα είναι πως, πότε, ποιους, με ποιες αποδείξεις, με ποιους κανόνες, τι ελέγχους θα υφίστανται αυτοί που θα ελέγχουν. 

Τα περί ταχύτερης και αποτελεσματικότερης περαίωσης των υποθέσεων τα ακούμε βερεσέ. Ας κάνουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τη δουλειά τους, όπως είναι οργανωμένη έως σήμερα. Ας αποκτήσουν περισσότερο και  πιο ειδικευμένο προσωπικό. Μπορούν, εάν θελουν, να είναι αποτελεσματικοί με τις υφιστάμενες διαδικασίες.

Δηλ. εάν είχαν αυτό το μέτρο θα έβαζαν πιο γρήγορα τον Άκη στη φυλακή; Εάν

είχαν αυτό το μέτρο δεν θα έφευγε ο Χριστοφοράκος; Θα έμπαινε πιο γρήγορα φυλακή ο Λαυρεντιάδης; Δεν θα έφευγε στην Λατινική Αμερική ο Κυριακίδης; Όχι βέβαια.

Αυτά τα μέτρα είναι για τον λαουτζίκο. Όταν θα πρόκειται για τους μεγαλοκαρχαρίες, δεν θα δουλεύει ο Η/Υ, η σύνδεση θα είναι αργή, ο τραπεζικός λογαριασμός θα είναι μισός, ο υπάλληλος θα έχει πάρει άδεια, το Password θα είναι λάθος, δεν θα βρίσκουν τον τραπεζικό λογαριασμό γιατί θα είναι σε άλλου το όνομα κλπ κλπ…

Με αυτό το μέτρο ξεπέρασαν την «κόκκινη γραμμή». Πρέπει να αντιδράσουμε γιατί αλλιώς, αύριο μεθαύριο, μια άλλη υπηρεσία θα βλέπει τι αρρώστιες παθαίνουμε και γιατί (μήπως είναι ψεύτικες), τι αγοράζουμε και γιατί (μην τυχόν και φάμε κάτι που κάνει κακό στην υγεία μας), τι θρησκεία ασπαζόμαστε και γιατί (μην τυχόν και αποκτήσουμε «λάθος» απόψεις), τι κάνουμε στην κρεβατοκάμαρά μας και γιατί (μην τυχόν και αυξηθεί ο πληθυσμός της γης και επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα από τις υπερβολικές εκλύσεις μεθανίου) κοκ. Όταν ξεκινήσει, ο κατήφορος δεν έχει τέλος…

Μόνο με εισαγγελική παραγγελία κύριοι, και μόνο με αποδείξεις που κάποιοι θα τις αξιολογούν ως βάσιμες. Δεν μπορεί η ζωή μας να είναι φόρα-παρτίδα στις ορέξεις πιθανώς και «διεφθαρμένων» (έτσι δεν τους έλεγε ο Πάγκαλος;) δημοσίων υπαλλήλων! Με ποιά κριτήρια θα επιλεγούν να βλέπουν τους λογαριασμούς αυτοί οι 10 και όχι άλλοι 10;;;




TA NEA: Το ΣΔΟΕ θα έχει άμεση πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής εισαγγελικής διάταξης.


Απευθείας πρόσβαση για έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων αποκτούν από την ερχόμενη Τρίτη δέκα εξειδικευμένοι υπάλληλοι από την κεντρική υπηρεσία και δύο υπάλληλοι ανά περιφερειακή διεύθυνση.


Οι υπάλληλοι αυτοί θα έχουν άμεση πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται σε 53 πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και σε κάθε κίνηση κεφαλαίων εις βάθος δεκαετίας.

Με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο το ΣΔΟΕ σε περίπτωση έρευνας για φορολογικές παραβάσεις έχει τη δυνατότητα να προχωρεί στην άρση του τραπεζικού απορρήτου των ελεγχόμενων προσώπων, χωρίς να απαιτείται να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει την έκδοση σχετικής εισαγγελικής διάταξης.

«Το νέο σύστημα θα μας λύσει τα χέρια», τονίζει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ διευκρινίζοντας ότι οι πρώτοι 2.062 ελεγκτικοί στόχοι δεν είναι άλλοι από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Με το νέο όπλο ανά χείρας αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η διασταύρωση καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων των συγγενών του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, δίνοντας πλέον τις πρώτες σαφείς απαντήσεις για το αν τίθεται ζήτημα φοροδιαφυγής και κρυμμένου χρήματος.

«Σε ένα τετράμηνο θα έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί λογαριασμοί και των 2.062 φορολογουμένων. Αν μας ενισχύσουν με προσωπικό, σε έξι μήνες θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για όλους», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Στη σειρά προτεραιότητας ελέγχου, μετά τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου ακολουθούν, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Ρ. Κουράκου, και η Μ. Παντελή, το όνομα της οποίας αποτυπώνεται στη λίστα δίπλα σε κατάθεση ύψους 550 εκατ. δολαρίων.

Η γυναίκα-«αράχνη». Εκτός από τα βαριά ονόματα της λίστας, τα οποία μοιραία κεντρίζουν το ενδιαφέρον, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι μπορεί να προκύψουν λαβράκια πίσω από ονόματα φαινομενικά αδιάφορα.

Σε αυτό το πλαίσιο αξιολογείται ως ιδιαιτέρως σημαντική μια καταγγελία που έφτασε την Τετάρτη στο ΣΔΟΕ. Γνωστός και μάλλον όχι και τόσο... φίλος γυναίκας που περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη κυρία συντόνιζε κύκλωμα μίζας στο Δημόσιο. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στην καταγγελία κρίθηκαν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες από την Επιτροπή Αξιολόγησης Καταγγελιών και διαβιβάστηκαν απευθείας στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα.

Πέρυσι το ΣΔΟΕ δέχθηκε 17.000 καταγγελίες και εφέτος από τις αρχές του έτους έχει υποδεχθεί 6.500. Μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, το τηλεφωνικό κέντρο 1517 πήρε φωτιά, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Μέχρι σήμερα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ μπορεί να χρειαζόταν να περιμένουν ακόμη και έξι μήνες για να λάβουν τα αρχεία των τραπεζών έπειτα από αίτημα άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Τώρα με το πάτημα ενός κουμπιού όχι μόνο θα βλέπουν τη σημερινή εικόνα ενός καταθετικού λογαριασμού, αλλά και όλες τις κινήσεις που έχουν προηγηθεί εις βάθος δεκαετίας. Τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα αντίστοιχα - επίσης εις βάθος δεκαετίας - δεδομένα που απορρέουν από τις φορολογικές δηλώσεις και έτσι το σύστημα απευθείας χτυπάει κόκκινο αν οι καταθέσεις είναι αναντίστοιχες προς τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Οι έλεγχοι στη λίστα Λαγκάρντ



«Σε ένα τετράμηνο θα έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί λογαριασμοί και των 2.062 φορολογουμένων της λίστας Λαγκάρντ. Αν μας ενισχύσουν με προσωπικό, σε έξι μήνες θα έχει ολοκληρωθεί ο πλήρης έλεγχος πόθεν έσχες για όλους» τονίζουν στελέχη του ΣΔΟΕ
id-ont

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου