Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Εξομοίωση ανθρωπίνου εγκεφάλου μέσω υπερυπολογιστών. Human Brain Project

Human Brain Project

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξακολουθεί να κρύβει πάρα πολλά μυστικά, και η νευροεπιστημονική έρευνα πάνω σε αυτόν δεν σταματά ποτέ. Σημαντικό ρόλο σ’αυτήν αναμένεται να παίξει το Human Brain Project: το πρόγραμμα δημιουργίας ενός ακριβούς «αντιγράφου» του ανθρωπίνου εγκεφάλου, μέσω υπερυπολογιστών. 

Το φιλόδοξο πρόγραμμα έχει χρηματοδότηση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πάνω από 200 ερευνητές, από 80 ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ακόμα και αυτά τα μεγέθη δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι επαρκή, καθώς η «εξομοίωση», για να μπορέσει να «παραχθεί» από έναν υπολογιστή εκτιμάται ότι θα απαιτούσε ένα σύστημα 1.000 φορές ισχυρότερο από τους ισχυρότερους σημερινούς υπερυπολογιστές.

Το εγχείρημα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2013, και η χρονική του διάρκεια εκτιμάται πως θα είναι 10 χρόνια, για τη «χαρτογράφηση» των δισεκατομμυρίων νευρώνων και συνάψεων που βρίσκονται σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο.  Human Brain Project
Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό την αιγίδα της Κομισιόν, και θεωρείται πως η εξέλιξή του θα οδηγήσει σε σημαντικά επιτεύγματα πάνω στις έρευνες για την ανθρώπινη μνήμη, την κατάθλιψη, το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, αλλά και στη βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης. Η έκτασή και η φιλοδοξία του εγχειρήματος παραλληλίζεται με αυτήν του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN- για την ακρίβεια, έχει χαρακτηριστεί ως «CERN για τον εγκέφαλο».  Οι επιστήμονες που εργάζονται πάνω στο πρόγραμμα προέρχονται από πολλούς διαφορετικούς τομείς, καθώς θεωρείται πως η έρευνα θα αποφέρει καρπούς για μία μεγάλη ποικιλία κλάδων της επιστήμης. «Η κατανόηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της επιστήμης του 21ου αιώνα. Εάν ανταπεξέλθουμε στην πρόκληση, θα κερδίσουμε σημαντικές γνώσεις πάνω στο τι ακριβώς μας κάνει ανθρώπους, θα αναπτύξουμε νέες θεραπείες για ασθένειες του εγκεφάλου και θα δημιουργήσουμε νέες επαναστατικές τεχνολογίες υπολογιστών.

Η σύγχρονη τεχνολογία υπολογιστών μας έχει φέρει κοντά σε αυτούς τους στόχους» αναφέρεται σχετικά στην περιγραφή του οράματος και των σκοπών του Human Brain Project.
Το τελικό αποτέλεσμα, όπως περιγράφεται, δεν θα είναι «απλά η νέα κατανόηση του εγκεφάλου», αλλά η «μεταμόρφωση του ICT» (Information and Communications Technology).

Όπως αναφέρεται σχετικά, «η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται με τον αριθμό των επεξεργαστών, εν δυνάμει σε επίπεδα που δεν γίνεται να υποστηριχθούν. Αντίθετα, ο εγκέφαλος διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ‘μονάδες επεξεργασίας’, που συνδέονται με χιλιόμετρα ινών και τρισεκατομμύρια συνάψεων, ενώ δεν καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από έναν γλόμπο φωτισμού. Το να καταλάβουμε πώς γίνεται αυτό…μπορεί να αποτελέσει το κλειδί όχι μόνο σε μία εντελώς νέα κατηγορία hardware (Neuromorphic Computing Systems), αλλά σε μία παραδειγματική αλλαγή στους υπολογιστές στο σύνολό τους».

Εν ολίγοις, ο στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει μία νέα υπολογιστική υποδομή, που θα οδηγήσει στην αναγέννηση/ αναδημιουργία της νευροεπιστήμης, της ιατρικής και της τεχνολογίας υπολογιστών, φέρνοντας την «ευρωπαϊκή βιομηχανία στη στρατηγική θέση να ηγηθεί στους θεωρούμενους ως σημαντικότερους τομείς της οικονομίας του 21ου αιώνα».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου