Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Εξαιρούνται από τους ελέγχους της ΕΚΤ τα θαλασσοδάνεια των γερμανικών τραπεζών;


[IP:|176.9.79.235|][fn32]
Την ώρα που η Γερμανία «κουνάει το δάχτυλο» στις αδύναμες χώρες του Νότου κι η Ευρωζώνη πασχίζει να επιβάλλει ενιαίους κανόνες στο τραπεζικό σύστημα, εξασφαλίζει ασυλία για τους τραπεζίτες της.


Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, για την εξαίρεση του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών τους δανείων από τον έλεγχο της ποιότητας των παγίων που διενεργεί η ΕΚΤ πιέζουν γερμανικές τράπεζες, υποστηρίζοντας πως η σταθερότητα της γερμανικής αγοράς ακινήτων απομακρύνει την ανάγκη ανατιμήσεων μετά την έκδοση του αρχικού δανείου. Ένας αριθμός γερμανικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Commerzbank και HSH Nordbank, θα αποφύγουν τους ελέγχους στα βιβλία στεγαστικών δανείων.


Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η ΕΚΤ διευκρίνισε πως δεν θα αποφύγουν όλες οι γερμανικές τράπεζες τον έλεγχο των στεγαστικών δανείων.

Νωρίτερα σήμερα η ΕΚΤ δημοσίευσε το εγχειρίδιό της σχετικά με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στη δεύτερη φάση του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού. Συνολικά 128 τράπεζες υπόκεινται στη συνολική αξιολόγηση της ΕΚΤ, ενώ το συνολικό ποσό σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων του ενεργητικού των χαρτοφυλακίων που επιλέγονται για τους σκοπούς του ελέγχου φτάνει τα 3,72 τρισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. Αυτό αντιστοιχεί σε 58% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών.
Παράλληλα, ο εκτιμώμενος αριθμός των εξεταζόμενων φακέλων πιστοδότησης ανά τράπεζα φτάνει τους 1.250 κατά μέσο όρο.

Άραγε, πόσους σκελετούς έχουν κρυμμένους στις ντουλάπες τους οι γερμανικές τράπεζες και φοβούνται τόσο πολύ τον έλεγχο; Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες πώς επιτρέπουν τέτοιο πραξικόπημα μέσα στην Ευρώπη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου