Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Σύγχρονοι σκλάβοι: Πώς είναι να δελεάζεσαι από μια δουλειά και να παγιδεύεσαι σε καταναγκαστική εργασία

Πάνω από 21 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη είναι εγκλωβισμένοι σε καταναγκαστική εργασία σύμφωνα με τα στοιχεία του ILO.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα ενδεικτικό animated βίντεο για να "μιλήσει" για το φαινόμενο.

Από τα 21 εκ. ανθρώπων που παγιδεύονται σε καταναγκαστική εργασία τα 11,4 εκ. είναι γυναίκες και τα 9,5 εκ. άνδρες.

Προς το παρόν η Επιτροπή δεν συγκεντρώνει δεδομένα για την εμπορία ανθρώπων, αλλά στηρίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται από την Europol,
από τις διεθνείς οργανώσεις, τις ΜΚΟ και σε ορισμένες περιπτώσεις από τα κράτη μέλη. Συνεπώς, τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται κατ’ αυτό τον τρόπο δεν επαρκούν για να γίνουν συγκρίσεις και να αντληθούν αξιόπιστα συμπεράσματα.
Η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει λόγο για 3.600 διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις στην επικράτεια της ΕΕ και 880.000 θύματα καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο αριθμός των ανθρώπων που εξωθούνται σε καταναγκαστική εργασία αυξάνεται διαρκώς σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ περισσότερο ευάλωτοι σε αυτή είναι οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, και κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Από τους 880.000 "σύγχρονους σκλάβους" της Ευρώπης, 270.000 εξωθούνται με τη βία στην πορνεία.
Τα θύματα συνήθως δελεάζονται με προτάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις συνθήκες που καλούνται στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσουν. Μεταφέρονται με τη βία σε τρίτες χώρες και κρατούνται υπό συνθήκες σκληρής εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με την περσινή έκθεση της Επιτροπής, το 62% των θυμάτων trafficking εξωθούνται στην πορνεία, το 25% στην καταναγκαστική εργασία, ενώ ένα 14% χρησιμοποιείται για εμπορία οργάνων, για λοιπές εγκληματικές δραστηριότητες ή αφορά την πώληση μικρών παιδιών.

Τα περισσότερα θύματα από χώρες εντός της ΕΕ κατάγονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ από χώρες εκτός της ένωσης η πλειοψηφία των θυμάτων κατάγονται από την Κίνα και τη Νιγηρία.

Στα 202 εκατ. οι άνεργοι παγκοσμίως
Πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας είχε δημοσιεύσει τα στοιχεία της τελευταίας του έρευνας σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως έφτασε τα 202 εκατομμύρια το 2013. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική αύξηση στην ανεργία των νέων.
Στην έκθεση του ILO για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης το 2014 αποκαλύπτεται επίσης ότι η ανάπτυξη του τομέα της απασχόλησης παραμένει αδύναμη και ότι η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως μεταξύ των νέων, όπως και ότι πολλοί αποθαρρημένοι εργαζόμενοι (23 εκατομμύρια) παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας.

Με τον σημερινό ρυθμό, 200 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας θα έχουν δημιουργηθεί ως το 2018, σύμφωνα με την έκθεση του ILO. Ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι κατώτερος από αυτόν που απαιτείται για να απορροφηθεί ο αυξανόμενος αριθμός των νεοαφιχθέντων στην αγορά εργασίας.
Σχεδόν 74,5 εκατομμύρια άνθρωποι της ηλικιακής ομάδας 15-24 ετών είναι άνεργοι και το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων ανήλθε σε 13,1% το 2013, δηλαδή είναι σήμερα το υπερδιπλάσιο του ποσοστού της ανεργίας για όλες τις ηλικιακές ομάδες παγκοσμίως.

Η παγκόσμια ανάκαμψη των αγορών εργασίας αναχαιτίζεται από ένα έλλειμμα στην παγκόσμια ζήτηση. Σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, οι δραστικές μειώσεις των δημοσίων δαπανών και οι αυξήσεις των φόρων εισοδήματος και των φόρων κατανάλωσης βαραίνουν πολύ τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, επισημαίνει τέλος στην έκθεσή του ο διεθνής Οργανισμός.


magnesiawebtv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου