Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Για χειραγώγηση της τιμής του χρυσού κατηγορούνται πέντε τράπεζες

Για χειραγώγηση της τιμής του χρυσού κατηγορούνται πέντε τράπεζες

Ο δείκτης gold fix με τον οποίο ορυχεία, κοσμηματοποιοί και κεντρικές τράπεζες τιμολογούν το πολύτιμο μέταλλο, ίσως χειραγωγείται εδώ και μία δεκαετία από τις τράπεζες που έχουν αναλάβει να δημοσιοποιούν τις τιμές του, σύμφωνα με νέα έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και διευθυντής της Moody's.

Ο δείκτης gold fix διαμορφώνει την τιμή του χρυσού καθορίζεται δύο φορές κάθε εργάσιμη ημέρα στην αγορά του Λονδίνου, από τα πέντε μεγαλύτερα μέλη της αγοράς χρυσού του Λονδίνου, στα γραφεία της N.M.Rothschild & Sons. Είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να διαμορφώνει αυτομάτως τις τιμές μεταξύ μελών της αγοράς πολύτιμων μετάλλων, αλλά ατύπως παρέχει έναν αναγνωρισμένο δείκτη που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση των προϊόντων χρυσού και των παραγώγων του στις αγορές όλου του πλανήτη. Ανακοινώνεται σε δολάρια, στερλίνες και ευρώ, καθημερινά στις 10.30 και στις 15.00.
 
Οι ερευνητές, η Ρόζα Αμπράντες Μετζ από το οικονομικό τμήμα του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ο Αλμπερτ Μετζ από την Moody's, εντόπισαν ασυνήθιστα μοτίβα συναλλαγών στις 15.00 στο Λονδίνο, την ώρα της δεύτερης ανακοίνωσης, η οποία γίνεται τηλεφωνικά μεταξύ πέντε εκ των μεγαλύτερων εμπόρων χρυσού. Οπως αναφέρει το Bloomberg, θεωρούν το φαινόμενο ως ένδειξη εναρμονισμένης πρακτικής που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Η Αμπράντες Μετζ «δεν είναι καινούργια» στο κυνήγι των τραπεζών. Η σύμβουλος της ΕΕ και διεθνών φορέων για θέματα οικονομικών δεικτών, είχε συντάξει το 2008 μία αντίστοιχη έκθεση, με τίτλο «Χειραγώγηση του Libor;» η οποία αποτέλεσε το εργαλείο για την αποκάλυψη του σκανδάλου χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου.

«Η δομή του δείκτη σίγουρα βοηθάει στην εναρμόνιση και την χειραγώγηση και τα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν τεχνητές τιμές», αναφέρουν στην έρευνα, που κατά το πρακτορείο δεν έχει δοθεί ακόμη προς δημοσίευση. «Είναι πιθανό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών», όπως αναφέρουν.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πέντε τράπεζες που παρακολουθούν τον αιωνόβιο (ξεκίνησε το 1919) δείκτη, δηλαδή η Barclays, η Deutsche Bank, η Bank of Nova Scotia, η HSBC και η Societe Generale να συνεργάζονται ενεργητικά για την χειραγώγησή του.

Παράλληλα, αυξάνει την πίεση που ήδη υπάρχει για αναδιαμόρφωση του τρόπου στάθμισής του. Αρχές ανά τον κόσμο ήδη ερευνούν την αξίας 20 τρισ. δολαρίων αγορά του χρυσού για σημάδια χειραγώγησης τιμών.

imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου