Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αντιδρά και δημιουργει Ευρωπαικό άτλαντα μελιού

Aλλάζουν πολλά στο μέλι καθώς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αντιδρά στις εισαγωγές μελιού που βαφτίζεται Ελληνικό …

Και πολύ σωστά κάνει, καθώς δημιουργεί Ευρωπαϊκό άτλαντα με στοιχεία για τη βοτανική και γεωγραφική ταξινόμηση των προϊόντων κυψέλης, με στόχο να εξαλειφθούν τα φαινόμενα “βαφτίσματος” εισαγόμενου μελιού ως ελληνικού.

Στην απόφαση κατέληξαν επιστήμονες
από 13 χώρες που συμμετείχαν σε επιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε πρόσφατα το Εργαστήριο Μελισσοκομίας σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Μελιού (International Honey Commission).

Οπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ανδρέας Θρασυβούλου, τα Εργαστήρια, Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια που συμμετείχαν στη συνάντηση, θα συνεισφέρουν εικόνες του γυρεοδοτικού προφίλ των μελιών που παράγονται στη χώρα τους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα “μωσαϊκό” του μελιού που παράγεται σε κάθε χώρα.

“Στην Ελλάδα εισάγεται μέλι με την ένδειξη ‘άγνωστης γεωγραφικής προέλευσης’ και καθορίζεται μόνο αν είναι μέλι από χώρα της Ε.Ε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να εισάγουν μέλι στην τιμή του ενός ή δύο ευρώ το κιλό και να το μεταπωλούν ως εγχώριο στα 12 ευρώ” ανέφερε ο κ.Θρασυβούλου σημειώνοντας ότι η τιμή αγοράς είναι τόσο χαμηλή επειδή οι εξαγωγές μελιού επιδοτούνται.

stopalimentarius

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου